Oorinfecties hebben langdurige gevolgen

Wetenschappers zijn erachter gekomen dat het fenomeen ‘lui oor’ echt bestaat. Wetenschappers denken dat oorinfecties bepaalde neuronen in de hersenen herschikken. Het gaat om neuronen die audiosignalen verwerken. Hierdoor ‘vergeet’ een oor bepaalde geluiden. Veel specialisten denken echter dat het te maken heeft met een vertraging in het verwerkingsproces.

In een nieuw onderzoek zijn wetenschappers erachter gekomen dat middenoorontsteking en algemene oorontstekingen direct verantwoordelijk zijn voor het ‘luie oor’-fenomeen. Beide ontstekingen dempen de geluidsgolven, waardoor gehoorproblemen ontstaan. Als dit gebeurt, herschikken neuronen in de hersenen zichzelf om toch nog zo veel mogelijk uit de inkomende signalen te halen.

Omdat een lui oor te maken heeft met de manier waarop zenuwcellen auditieve stimuli interpreteren – en niet met daadwerkelijke schade aan de oren – zijn wetenschappers van mening dat de schade te repareren is bij kinderen en jonge volwassenen.

Wetenschappers gebruikten ratten om het experiment uit te voeren. Ze kwamen erachter dat het brein zich iedere keer anders herschikt, afhankelijk van hoe oud de rat was toen de oorontsteking ontstond.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd