Oorzaak glutenallergie ontdekt

Wetenschappers zijn erin geslaagd de boosdoeners achter de glutenallergie te identificeren. Het gaat om een trio boosaardige stoffen dat zich in tarwe, rogge en gerst ophoudt. De onderzoekers zijn optimistisch: nu de oorzaak bekend is, kan de allergie worden aangepakt.

De onderzoekers lieten proefpersonen brood, rogge of gekookte gerst nuttigen. Zes dagen later namen ze bij alle proefpersonen bloed af om te zien hoe het lichaam op de de duizenden verschillende fragmenten gluten reageerde. Uit die test bleek dat 90 stofjes een immuunreactie opriepen. Maar drie daarvan zorgden voor een zeer heftige reactie.

Verantwoordelijk
“Deze drie componenten zijn verantwoordelijk voor het grootste deel van de immuunreactie die mensen met een glutenallergie na het eten van gluten meemaken,” vertelt onderzoeker Bob Anderson.

Behandeling
Nu de boosdoeners in kaart zijn gebracht, kan er ook een behandeling worden ontwikkeld. De onderzoekers zijn reeds bezig met het ontwikkelen van een immuuntherapie. Hierbij worden mensen met een glutenallergie aan de drie stofjes blootgesteld. Het lichaam kan zo aan de stoffen wennen en een heftige reactie van het immuunsysteem voorkomen.

Geduld
De eerste resultaten van dit experiment worden de komende maanden verwacht. Volgens experts kan het dan nog zeker tien jaar duren voordat een effectief medicijn tegen glutenallergie op de markt komt.

De symptomen van glutenallergie zijn heel divers en variëren van diarree, misselijkheid en braken tot vermoeidheid, hoofdpijn en gewichtsverlies. Op dit moment kunnen mensen met de allergie maar één ding doen: de gluten links laten liggen. Maar dat is lastig; in vrijwel elk product zitten sporen van de stof. Bovendien zijn de ingewanden op het moment dat de patiënten ontdekken dat ze allergisch zijn, vaak al beschadigd. Het herstel daarvan kan jaren duren.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd