Hazenlip: een slechtwerkende rits

Wetenschappers van het Universitair Medisch Centrum St. Radboud (UMC) in Nijmegen hebben ontdekt hoe schisis ontstaat. Schisis is de medische term voor een hazenlip. Normaal groeien de linker- en rechterhelft van het gehemelte van de lip aan elkaar vast voor de geboorte. Bij een hazenlip is dit niet het geval.

Jaarlijks worden in Nederland 400 kinderen geboren met schisis, een spleet of groef in bovenlip (hazenlip), kaak of gehemelte. Een hazenlip ontstaat door een foutje tijdens de ontwikkeling van het embryo in de baarmoeder, waardoor lip, kaak en gehemelte niet aan elkaar groeien. Vrijwel altijd zijn meerdere operaties nodig om te proberen de opening te sluiten. Hoe schisis precies ontstaat was tot dusver echter niet duidelijk.

“Het is als een rits,” beweren de wetenschappers. “Schisis ontstaat als twee genen niet goed met elkaar samenwerken. Deze genen zijn een soort regisseurs die andere genen aan het werk zetten. Het is precies die miscommunicatie die ervoor zorgt dat een dun laagje cellen op de huid zich niet kan ‘dichttrekken’.”

“Een essentiële stap naar de vergroeiing van de beide helften is de ‘sloop’ van een huidlaagje dat maar één cellaag dik is. Wordt dat laagje niet op tijd afgebroken, dan groeien de beide helften niet aan elkaar, dan kan de ritssluiting niet worden dichtgetrokken. Met schisis tot gevolg.”

Of er ook iets ondernomen kan worden om een hazenlip te voorkomen, is niet bekend.


Links: een normaal groeiende lip, rechts: een hazenlip

Bronmateriaal

Radboud Universiteit

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd