Oost-Antarctica duwt West-Antarctica opzij

antarctica

Ellebogenwerk op de Zuidpool. Daar duwt het oostelijke deel van Antarctica het westen opzij. En daar kan West-Antarctica niets aan doen. Het is namelijk een lichtgewicht op dieet: dit deel van het continent verliest steeds meer massa (lees: ijs) en kan dus steeds minder tegengas geven.

West-Antarctica wordt lichter. Jaarlijks verliest het miljarden tonnen ijs. En dat heeft gevolgen: het zachte, warmere mantelgesteente van het westen wordt door de hardere, koudere mantel onder Oost-Antarctica opzij geduwd. Metingen wijzen erop dat het grondgesteente van West-Antarctica jaarlijks ongeveer 12 millimeter in westelijke richting wordt geduwd.

WIST U DAT…

…de koudste plek ter wereld zich op Antarctica bevindt?

Potje honing
De onderzoekers vergelijken de situatie op Antarctica met een potje honing. “Stel je voor dat je in een potje honing warme en koude plekken hebt, zodat sommige delen zacht en andere delen hard zijn,” vertelt onderzoeker Stephanie Konfal. “Als je op het oppervlak van de honing zou duwen met een lepel, dan beweegt de honing weg van de lepel. Maar de beweging is niet uniform. De harde delen zullen in de zachte delen gedrukt worden. En wanneer je de lepel wegneemt, zal de zachte honing niet terugvloeien om de ontstane holte in de honing op te vullen, omdat de harde honing er nog steeds tegenaan drukt.”

Op Antarctica
Zo is het ook op Antarctica. IJs duwt op de zachte mantel van West-Antarctica. Een deel van dat ijs is gesmolten, maar de zachte mantel vult leegtes niet uniform op, omdat de hardere mantel van Oost-Antarctica deze mantel opzij duwt.

Het onderzoek is belangrijk, zo stellen de wetenschappers. De bewegingen van de korst worden namelijk gebruikt om een beter beeld te krijgen van het verlies van ijs. Als we de bewegingen van de korst nauwkeuriger in kaart brengen, krijgen we ook een beter beeld van het smeltende ijs.

Bronmateriaal

"East Antarctica is sliding sideways" - Ohio State University (via Eurekalert.org).
De afbeelding bovenaan dit artikel is gemaakt door Dave Pape (via Wikimedia Commons).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd