Op afstand bestuurbare kakkerlakken: ze komen eraan!

Kijk niet raar op als u over een paar jaar een kakkerlak ziet kruipen met rugzakje vol elektronica op zijn rug. Amerikaanse wetenschappers hebben namelijk een techniek ontwikkeld om biologische kakkerlakken op afstand te besturen. Creepy of een goede ontwikkeling?

De wetenschappers plaatsten een draadloze ontvanger en een verzender op de rug van iedere kakkerlak. Ook werden de insecten uitgerust met een microcontroller om de wisselwerking tussen de geïmplementeerde elektroden en het biologische weefsel in de gaten te houden. Dit is belangrijk, omdat bij een verkeerde wisselwerking neurale schade kan optreden. De microcontroller werd verbonden met de antenne van de kakkerlak en de cerci (uitsteeksels aan het achterlijf van de kakkerlak). De cerci worden gebruikt om bewegingen in de lucht te voelen. Zodra een kakkerlak iets voelt, zet hij het op een lopen. Door de cerci te misleiden, zetten de kakkerlakken het op een lopen.

“Uiteindelijk kan deze techniek gebruikt worden om kakkerlakken er op uit te sturen, bijvoorbeeld om overlevenden te vinden in een gebouw dat verwoest is door een aardbeving”, vertelt professor Alper Bozkurt van de North Caroline staatsuniversiteit. “We gebruikten biologische kakkerlakken in plaats van robots, omdat het ontwikkelen van robots op deze schaal een pittige klus is. Daarnaast zijn kakkerlakken experts in het overleven in gevaarlijke omgevingen.”

Benieuwd hoe op afstand bestuurbare kakkerlakken eruit zien? Bekijk de video hieronder. Wij horen graag uw mening over deze technologische ontwikkeling. Is het goed om kakkerlakken te misbruiken om slachtoffers van een aardbeving te redden of bent u bang dat uw privacy in gevaar komt?

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd