Op Mars gekweekte tomaten kun je veilig eten

Dat je groente kunt kweken op Mars was al bekend, maar onduidelijk bleef of je die groente ook veilig kon eten. Tot nu.

Al sinds 2013 wordt in Wageningen onderzoek gedaan naar de mogelijkheid om landbouw te bedrijven op Mars. Op nagebootste Marsgrond worden de meest uiteenlopende gewassen gekweekt: van tomaten tot radijsjes en van erwten tot tuinkers. Begin dit jaar lieten wetenschappers weten dat de laatste experimenten met tien verschillende gewassen goed waren verlopen. De gewassen gedijden prima op de Marsgrond. “Het laat zien dat de gesimuleerde Martiaanse grond grote mogelijkheden biedt als je deze goed voorbereid en water geeft,” vertelde onderzoeker Wieger Wamelink toen.

Giftige erwten?
Het moet dus mogelijk zijn om gewassen te verbouwen op Mars. Maar zijn die gewassen ook veilig? Het is een heel belangrijke vraag. In de gesimuleerde Marsgrond zitten namelijk zware metalen. Denk aan lood, kwik en veel ijzer. Het is niet ondenkbaar dat planten die op de Marsgrond groeien deze zware metalen opnemen en zo giftig worden. Maar gebeurt dat werkelijk? Over die vraag hebben wetenschappers zich nu gebogen en ze hebben goed nieuws.

WIST JE DAT…

Tomaten en radijsjes
De onderzoekers testten vier van de tien gewassen die eerder in Wageningen op Martiaanse grond waren grootgebracht. Het gaat om tomaten, erwten, radijsjes en rogge. In geen van de gewassen werden gevaarlijke hoeveelheden aluminium, koper, ijzer, zink, nikkel, lood, chroom, arsenicum, mangaan en cadmium aangetroffen. In andere woorden: deze gewassen kun je veilig eten. “Deze opmerkelijke resultaten zijn heel veelbelovend,” vindt Wamelink. “We kunnen de radijsjes, erwten en rogge en tomaten daadwerkelijk nuttigen en ik ben heel benieuwd hoe ze smaken.” Wat misschien nog wel het meest verrassend is, is dat de concentratie van sommige zware metalen in de gewassen die ‘op Mars’ gekweekt waren, lager lag dan in de gewassen die in potgrond groot waren gebracht.

Het onderzoek naar de veiligheid van ‘Martiaanse gewassen’ werd mede mogelijk gemaakt door crowdfunding. Het publiek doneerde maar liefst 11.000 euro. Er is echter nog meer geld nodig om ook de andere zes gewassen – waaronder de aardappel – op giftigheid te toetsen. “Het is belangrijk dat we zoveel mogelijk gewassen testen, om er zeker van te zijn dat de kolonisten op Mars de beschikking hebben over uiteenlopende voedselbronnen,” vindt Wamelink. Zijn onderzoek wordt tevens ondersteund door Mars One, de organisatie die al op zeer korte termijn mensen voorgoed naar Mars willen transporteren. “Voedsel lokaal verbouwen is met name heel belangrijk voor onze missie waarbinnen mensen zich permanent op Mars gaan vestigen,” stelt Bas Lansdorp, CEO en mede-oprichter van Mars One. “Omdat we ons van een duurzame voedselproductie op Mars moeten kunnen verzekeren.”

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd