Opaal ontdekt in meteoriet die op Antarctica neerstortte

Het wijst er sterk op dat meteorieten waterijs op planetoïden afzetten en planetoïden vervolgens weer water op aarde brachten.

Vandaag de dag weten we niet beter dan dat er op aarde water te vinden is. Maar hoe komt onze planeet aan water? Aangenomen wordt dat we dat te danken hebben aan planetoïden en kometen die op aarde insloegen. Deze zouden water op aarde hebben afgeleverd en zo het leven op aarde mede mogelijk hebben gemaakt.En nu hebben onderzoekers nieuw bewijs gevonden dat die hypothese onderschrijft.

Opaal
De onderzoekers bestudeerden de meteoriet EET 83309 en ontdekten dat deze opaal bevat. Het is een belangrijke ontdekking, want opaal bevat namelijk relatief veel water.

Planetoïde
Meteoriet EET 83309 bestaat uit duizenden gebroken stukjes gesteente. Het wijst erop dat deze afkomstig is van het gebroken oppervlak – regoliet – van een planetoïde. Tevens ontdekten onderzoekers in de meteoriet fragmenten van veel andere meteorieten. Het wijst erop dat de meteoriet afkomstig is van een planetoïde waar heel veel inslagen op plaatsvonden. Tijdens die inslagen moeten stukjes gesteente afkomstig uit andere delen van het zonnestelsel op de planetoïde zijn beland. De onderzoekers gaan er tevens vanuit dat één van deze inslagen waterijs naar het oppervlak van de planetoïde bracht, waardoor opaal kon ontstaan.

Leven
“Ons bewijs laat zien dat het opaal ontstond voordat de meteoriet van het oppervlak van de planetoïde werd geslingerd en in de ruimte terechtkwam om uiteindelijk op aarde te landen,” vertelt onderzoeker Hilary Downes. “Het is bewijs dat meteorieten en planetoïden grote hoeveelheden waterijs kunnen bevatten.”

Nog niet eerder is opaal op het oppervlak van een planetoïde aangetroffen. Wel ontdekten onderzoekers het eerder in een meteoriet afkomstig van Mars.

Bronmateriaal

"Opal discovered in Antarctic meteorite" - National Astronomy Meeting 2016

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd