Open kantoorruimte niet zo best voor uw gezondheid

openkantoor

Het is goed voor de productiviteit en de binding binnen het team: een open kantoorruimte. Maar nieuw onderzoek toont aan dat het minder goed is voor de gezondheid. Mensen die in een open kantoorruimte werken zijn vaker ziek.

De manier waarop uw kantoor is ingericht heeft een opvallend effect op het aantal dagen dat werknemers zich ziekmelden, zo schrijven onderzoekers in het blad Ergonomics. Ze baseren hun conclusie op de gegevens van 200 werknemers die in zeven verschillende types kantoren werkten. Ze keken met name naar het aantal korte en langdurige ziekten van de werknemers, maar ook naar het totale aantal dagen waarop deze zich ziek meldden.

Ziek
Uit het onderzoek blijkt dat mensen zich aanzienlijk vaker kortdurend ziek melden wanneer ze in een open kantoorruimte werken. Met name wanneer het vrouwen betrof. Mannen bleken zich weer veel vaker kortdurend ziek te melden wanneer ze in een flex-kantoor werkten: een ruimte zonder individuele werkplaatsen, maar met enkel enkele vergaderzalen.

Stress
Het onderzoek suggereert dat open kantoorruimtes over het algemeen slecht zijn voor de gezondheid van werknemers. Het is nog niet helemaal duidelijk hoe dat komt. Waarschijnlijk spelen verschillende factoren een rol. Zo zouden werknemers meer stress ervaren (bijvoorbeeld omdat ze aan meer irrelevante geluiden worden blootgesteld) en een grotere kans hebben om elkaar bij ziekte aan te steken. Bovendien kan een open kantoorruimte er met name bij kleine bedrijven voor zorgen dat mensen zich bijna verplicht voelen om altijd aanwezig te zijn en dus zelfs als ze eigenlijk ziek zijn, komen werken en anderen komen aansteken.

De onderzoekers pleiten voor meer onderzoek. “Met dergelijke kennis over de invloed die de kantoormogeving op verschillende dimensies van de gezondheid van werknemers heeft kunnen we op lange termijn veel bereiken.”

Bronmateriaal

"Warning: Your open-plan office can make you ill" - Taylorandfrancisgroup.com
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door David Sim (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd