Opgraving in Ghana wijst op oude beschaving

Archeologen hebben in Ghana 80 kleifiguren opgegraven. De beelden van zowel mensen als dieren zouden tussen de 800 en 1400 jaar oud zijn. De vondst wijst erop dat in Ghana – nog voordat de islam arriveerde – een oude, gesofisticeerde beschaving leefde. Volgens archeologen is deze met de komst van de islam simpelweg verdwenen.

“Wat heel interessant is, is dat de mensen die nu in dit gebied wonen geen enkele connectie met de makers van deze beelden hebben,” vertelt onderzoeker Benjamin Kankpeyeng. “Dat wijst erop dat zij (de oude beschaving, red.) meer gemeen hebben met de mensen die in andere delen van west-Afrika leven. Maar we moeten meer onderzoek doen voordat we dat zeker weten.”

De gevonden beelden zouden deel uitmaken van een begraafplaats of heiligdom. Vooralsnog is de hele vondst echter een mysterie. Er is maar heel weinig bekend uit de periode tussen 600 en 1200 na Christus, omdat alle geschriften verloren zijn gegaan en de beschavingen met de komst van de islam verdwenen. Het is onduidelijk welk lot hen ten deel gevallen is. Wellicht hebben de Afrikaanse culturen zich direct tot de islam bekeerd of zijn ze door Arabische slavenhandelaren gevangen genomen.

Ook het doel van de beelden is onduidelijk. “Er zijn in dit gebied eerder figuren gevonden, maar met de meest recente vondst kunnen we achterhalen wat het doel ervan was: of het offers zijn of dat ze voor andere rituelen gebruikt werden,” vertelt Tim Insoll. Hij gaat de beelden samen met Kankpeyeng analyseren.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd