Oplossing voor indiumtekort gevonden?

Indium is een zeldzaam materiaal, dat tegenwoordig gebruikt wordt in zonnecellen en in de beeldschermen van televisies, telefoons en laptops. Wetenschappers verwachten dat de indiumvoorraad binnen enkele tientallen jaren zo goed als op is. Gelukkig denken Nederlandse wetenschappers een oplossing te hebben gevonden voor dit probleem.

Onderzoekers van de TU Eindhoven zijn er namelijk in geslaagd om een materiaal te ontwikkelen dat kan gaan dienen als vervanging voor indiumtinoxide. De nieuwe, doorzichtige, geleidende film – op basis van elektrisch geleidende koolstof nanobuisjes en nanodeeltjes van plastic – is geproduceerd in water, gemaakt van niet-zeldzame materialen én milieuvriendelijk.

De onderzoekers gebruikten koolstof nanobuisjes en losten deze op in water. Vervolgens gooiden zij een geleidende latex en bolletjes polystyreen in het water. Hierna werd het water opgewarmd, waardoor de polystyreenbolletjes samenvloeiden tot een film. In deze film ontstond een geleidend netwerk van nanobuisjes en bolletjes uit de geleidende latex.

Geleiding
Eén nadeel: de transparante film heeft een geleidingsniveau dat nog een factor 100 lager is dan dat van indiumtinoxide. Toch verwachten de wetenschappers dat dit gat snel gedicht wordt. “We werkten met standaard koolstof nanobuisjes, oftewel een mengsel van metallisch geleidende en half-geleidende buisjes. Maar zodra we gaan werken met honderd procent metallische buisjes, dan gaat de geleiding sterk omhoog”, aldus polymeerchemicus Cor Koning. “De productietechniek voor honderd procent metallische buisjes is net ontwikkeld, dus we verwachten dat de prijs snel omlaag zal gaan.”

Flexibel
De film is milieuvriendelijker dan indiumtinoxide. Alle stoffen zijn op waterbasis en er komen geen zware metalen – zoals tin – bij kijken. Daarnaast kan de nieuwe film gebruikt worden in flexibele beeldschermen.

Bronmateriaal

Persbericht TU Eindhoven

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd