Opnieuw planeten met twee zonnen ontdekt

Het lijkt erop dat Luke Skywalker zijn thuis voor het uitkiezen heeft. Er zijn weer planeten met twee zonnen ontdekt.

In september 2011 ontdekten wetenschappers voor het eerst een planeet met twee zonnen: Kepler-16b. De vondst werd als zeer bijzonder bestempeld. Maar nieuw onderzoek wijst erop dat een planeet met twee zonnen normaler is dan gedacht.

Twee
Onderzoekers hebben twee nieuwe planeten ontdekt: Kepler-34b en Kepler-35b. En beide planeten draaien om twee sterren heen, zo is in het blad Nature te lezen.

Kepler-34b
De eerste planeet doet er 289 dagen over om rond de sterren te reizen. De twee sterren draaien ook weer rond elkaar heen. De sterren zijn qua grootte vergelijkbaar met onze zon. Het systeem bevindt zich op ongeveer 4900 lichtjaar van de aarde.

Een dubbele zonsondergang op de thuisplaneet van Luke Skywalker. Afbeelding: YouTube.com.

Kepler-35b
Kepler-35b draait rond twee sterren die iets kleiner zijn: hun massa is vergelijkbaar met 89 procent van de massa van onze zon. Kepler-35b heeft 131 dagen nodig om rond de sterren te draaien. De afstand tussen de aarde en Kepler-35b bedraagt ongeveer 5400 lichtjaar.

Miljoenen?
De vondsten zetten wetenschappers wel aan het denken. Lang dachten onderzoekers dat twee sterren voor zo’n chaos zorgden dat het ontstaan van een planeet rondom twee sterren eigenlijk onmogelijk was. Toen werd Kepler-16b ontdekt. Maar dat bewees nog niet dat een planeet met twee sterren normaal was. Nu zijn er weer twee planeten met elk twee sterren ontdekt. “Nu we drie zulke planeten hebben ontdekt, weten we dat het mogelijk is of misschien zelfs waarschijnlijk is dat er zeker miljoenen in ons sterrenstelsel zijn,” vertelt onderzoeker William Welsh van de San Diego State University in een persbericht.

Het lijkt erop dat wetenschappers kunnen beginnen met een studie naar een hele nieuwe klasse planeten. En natuurlijk zijn ook wetenschappers die zich bezighouden met het ontstaan van (buitenaards) leven geïnteresseerd. Onduidelijk is nog of leven op planeten met twee zonnen tot de mogelijkheden behoort. Doordat de afstand tussen de zonnen en de planeet enorm varieert, varieert ook het klimaat voortdurend. Welke gevolgen dat voor eventueel leven heeft, moet uit nader onderzoek blijken.

Bronmateriaal

"Discovery Creates New Class of Planetary Systems" - SDSU.edu
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Lynette Cook (via SDSU.edu).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd