Opnieuw twee mysterieuze gaten ontdekt in Siberië

krater

Het is raak in Siberië. Het ene na het andere mysterieuze gat verschijnt daar op het toneel. Twee weken geleden brachten we het nieuws over een gat met een breedte van tachtig meter, nu meldt The Siberian Times het ontstaan van twee andere gaten met onbekende oorsprong.

Op internet zijn allerlei wilde theoriën te lezen over deze drie gaten. De meest waarschijnlijke wetenschappelijke uitleg is veel minder spectaculair. Onderzoekers denken dat ondergrondse blokken ijs in de permafrost – zogenoemde pingo’s – zijn gesmolten. Hierdoor ontstaan er ondergrondse holtes. Op een bepaald moment stort het dak van zo’n grot in, waardoor er een gat ontstaat. Het zijn dus geen zinkgaten en waarschijnlijk gaat het ook niet om testen met explosieven.

Het eerste mysterieuze gat, dat twee weken geleden werd ontdekt.
Het eerste mysterieuze gat, dat twee weken geleden werd ontdekt. Op de bodem bevindt zich een bevroren meer.
Het tweede gat dat
Het tweede gat nabij Antipayuta. Is deze ‘krater’ op dezelfde manier ontstaan als het eerste gat?

Het tweede gat is gevonden nabij het dorpje Antipayuta. Het gat heeft een diameter van vijftien meter en is dus minder indrukwekkend dan het gat dat enkele weken eerder werd ontdekt nabij het Bovanenkovo-gasveld. “Opvallend is dat er buiten de Antipayuta-krater grond ligt, alsof er een explosie heeft plaatsgevonden”, vertelt de lokale politicus Mikhail Lapsui. Wetenschapper Marinia Leibman van het Earth Cryosphere Institute meldt dat het op dit moment nog onduidelijk is hoe dit gat is ontstaan.

Het derde gat is gevonden ten oosten van Yamal in de regio Kransoyark. Deze trechter heeft de vorm van een kegel en is tussen de 60 en 100 meter diep. Opvallend is de diameter: slechts vier meter. Deze lange ondergrondse tunnel is ontdekt door herders. Ze hadden geluk, want tijdens de ontdekking was er bijna een herder in de diepte gevallen. Ook dit gat is voorlopig nog een mysterie.

Het derde gat is smal, maar enorm diep.
Het derde gat is smal, maar enorm diep.

Heb jij een idee hoe deze gaten zijn ontstaan? Laat je reactie achter onder dit artikel!

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd