Oppervlak van asteroïden blijkt veel complexer dan gedacht

meteoriet

Een analyse van meteorieten die in april dit jaar in Californië en Nevada neerploften, wijst erop dat het oppervlak van sommige asteroïden wellicht veel complexer is dan gedacht.

In april van dit jaar werd een vuurbal waargenomen boven de Sierra Nevada. De vuurbal haastte zich met zo’n 28,6 kilometer per seconde door de lucht en in de dagen die volgden vonden onderzoekers in totaal 77 meteorieten terug. Ondanks dat de fragmenten met enorme snelheden door de atmosfeer waren komen zetten, waren ze nog in redelijk goede staat.

CT-scan
Wetenschappers in diverse laboratoria wereldwijd hebben de meteorieten nu grondig bestudeerd. Met behulp van CT-scans namen ze een kijkje in de meteorieten, zonder dat deze daarvoor vernietigd hoefden te worden. De verzamelde gegevens gebruikten de onderzoekers om een 3D-beeld te maken van stukjes van de binnenzijde van de objecten. Zo kregen ze een beter beeld van de stoffen waar de meteorieten uit bestonden.

WIST U DAT…

Complex
Het onderzoek levert verrassende resultaten op. Elke meteoriet bleek namelijk weer heel anders te zijn dan de andere meteorieten. Dat wijst erop dat de asteroïde waar de meteorieten van afkomstig zijn, waarschijnlijk veel complexer is dan gedacht. “We ontdekten dat deze meteoriet een ‘breccie’ is: een mix van verschillende gesteenten die zich op het oppervlak van een grotere asteroïde verzamelden,” vertelt onderzoeker Denton Ebel. “En deze oppervlakken kunnen blijkbaar diverser zijn dan we voorheen dachten.”

Het onderzoek naar meteorieten zoals deze, is bijzonder nuttig. De meteorieten bestaan namelijk uit zeer oude materialen en kunnen ons – aangezien ze vaak ook moleculen als water en aminozuren bevatten – een beter beeld geven van hoe het leven op aarde ontstond.

Bronmateriaal

"Museum Scientists Analyze Recently Fallen Meteorites with 3D Scans" - AMNH.org
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door NASA / E. James.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd