Oppervlak van Rosetta’s komeet wordt scherper

komeet3

De afstand tussen ruimtesonde Rosetta en komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko wordt steeds kleiner en dus worden de foto’s steeds beter. Inmiddels kunnen we zelfs enkele structuren op het oppervlak van de komeet onderscheiden.

De resolutie van deze laatste beelden van Rosetta is ongeveer 100 meter per pixel. Wat het meest opvalt op de beelden is dat de ‘nek’ van de komeet een stuk helderder oogt dan de rest.

Foto's die Rosetta van de komeet maakte. De afstand tussen de twee bedroeg op het moment dat deze foto's werden gemaakt zo'n 5500 kilometer. Op basis van deze foto's worden modellen van de komeet gemaakt. Je ziet zo'n model helemaal boven- en onderaan dit artikel. Afbeelding: ESA / Rosetta / MPS voor het OSIRIS Team / MPS / UPD / LAM / IAA / SSO / INTA / UPM / DASP / IDA.
Foto’s die Rosetta van de komeet maakte. De afstand tussen de twee bedroeg op het moment dat deze foto’s werden gemaakt zo’n 5500 kilometer. Op basis van deze foto’s worden modellen van de komeet gemaakt. Je ziet zo’n model helemaal boven- en onderaan dit artikel. Afbeelding: ESA / Rosetta / MPS voor het OSIRIS Team / MPS / UPD / LAM / IAA / SSO / INTA / UPM / DASP / IDA.

Twee delen
Pas heel recentelijk ontdekten onderzoekers dat de komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko uit twee delen bestaat. Een ‘hoofd’ (het kleinste deel) en een ‘lichaam’ (het grootste deel) die middels een ‘nek’ met elkaar verbonden zijn. “Het enige wat we op dit moment zeker weten, is dat de nek iets helderder lijkt te zijn dan het hoofd en het lichaam,” vertelt onderzoeker Holger Sierks. Het kan erop wijzen dat het materiaal dat zich hier bevindt iets anders is dan het materiaal van het ‘hoofd’ en het ‘lichaam’. Maar het kan volgens de onderzoekers ook een topografisch effect zijn.

Over Rosetta

Rosetta zal zich volgende maand bij de komeet 67P/Churyumov-Gerasimeno voegen, de komeet vergezellen terwijl deze de zon nadert en een lander op het oppervlak van de komeet zetten.

Hartley
De beelden doen je wellicht een beetje denken aan de komeet 103P/Hartley. Het oppervlak van de uiteinden van deze komeet was vrij ruw, terwijl het middelste deel een stuk gladder was. Onderzoekers denken dat het alles te maken heeft met de zwaartekracht: aangezien het massamiddelpunt zich in het gladdere midden bevindt, komt al het materiaal dat de komeet verlaat, maar niet aan het zwaartekrachtsveld kan ontsnappen hier terecht. Of deze theorie ook opgaat voor 67P/Churyumov-Gerasimenko is nog onduidelijk.

Op basis van de beelden die Rosetta van de komeet maakt, worden 3D-modellen gemaakt. Die modellen moeten een beter beeld geven van de vorm van de komeet.

Afbeelding: ESA / Rosetta / MPS voor het OSIRIS Team / MPS / UPD / LAM / IAA / SSO / INTA / UPM / DASP / IDA.
Afbeelding: ESA / Rosetta / MPS voor het OSIRIS Team / MPS / UPD / LAM / IAA / SSO / INTA / UPM / DASP / IDA.
Rosetta
Mis helemaal niets en volg het Rosetta-nieuws op Scientias.nl. Er is een speciale themapagina met een verzameling van al het Rosetta-nieuws!

Bronmateriaal

"" - xx
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door xx (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd