Opvolger Hubble-telescoop wordt in 2018 gelanceerd

james-webb-telescoop

De opvolger van de Hubble-ruimtetelescoop wordt in 2018 gelanceerd. Dit meldt NASA aan leden van het Amerikaanse congres. Goed nieuws, want dit betekent dat alles nog steeds volgens planning verloopt.

De James Webb-telescoop wordt over drie jaar gelanceerd en de inmiddels 25 jaar oude Hubble-telescoop vervangen. De telescoop gaat op een afstand van 1,5 miljoen kilometer van de aarde prachtige foto’s van nevels, sterrenstelsels en exoplaneten maken. Wetenschappers hopen dat de James Webb-telescoop gaat helpen om aardachtige exoplaneten te ontdekken. Meer weten over James Webb en de verschillen ten opzichte van de Hubble-telescoop? Lees het achtergrondartikel op Scientias.nl.

De lancering van de James Webb-telescoop is al een aantal keer uitgesteld. Eigenlijk zouden we nu al gebruik moeten maken van de telescoop, maar dat is helaas niet zo. Dit heeft overigens alles te maken met het budget. Oorspronkelijk werd er een budget vrijgemaakt van vier miljard dollar, maar ondertussen staat de teller op ruim acht miljard dollar. In 2011 leek het er even op dat het hele project geschrapt zou worden, maar gelukkig kwam het Amerikaanse congres tot inkeer.

De spiegel van Hubble naast de spiegel van de James Webb-telescoop. Wat een verschil!
De spiegel van Hubble naast de spiegel van de James Webb-telescoop. Wat een verschil!
Ambitieus project
“Het volgende grote ruimteobservatorium – en ‘s werelds krachtigste ruimtetelescoop – blijft binnen het budget en gaat de deadline van 2018 halen”, zei NASA-vertegenwoordiger John Grunsfeld deze week. “Het ziet er tevens naar uit dat NASA alle ambitieuze, wetenschappelijke doelen gaat halen.”

Voorbereidingen
Op dit moment wordt de James Webb-telescoop in elkaar gezet. Daarnaast testen ingenieurs het zonneschild van de telescoop, die even groot is als een tennisbaan. Dit zonneschild wordt gebruikt om de telescoop af te koelen, zodat de instrumenten extreem verre sterrenstelsels in kaart kunnen brengen.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd