Opwarming Antarctisch Schiereiland is tijdelijk gestopt

Aan de snelle opwarming van het Antarctisch Schiereiland is een eind gekomen. De gemiddelde temperatuur steeg snel in de tweede helft van de vorige eeuw, maar nu lijkt er sprake te zijn van een pauze.

Brits onderzoek wijst uit dat de stabilisatie van het ozongat, veranderende windpatronen en natuurlijke variaties ervoor hebben gezorgd dat het topje van het Antarctisch Schiereiland sinds 1998 afkoelt. Wetenschappers analyseerden luchttemperaturen boven het schiereiland. Hoewel het meest noordelijk gelegen gedeelte van het vasteland van Antarctica afkoelt, geldt dit niet voor de rest van de wereld. Zo was het jaar 2015 het warmste jaar sinds 1880. De globale temperatuur is sinds 1880 gemiddeld één graad Celsius gestegen.

Nu lijkt het alsof het goed gaat met de wereld, maar schijn bedriegt. “Het Antarctisch Schiereiland warmde de vorige eeuw sneller op dan andere gebieden op aarde”, vertelt professor Martin Siegert van het Grantham Instituut. “Nu zijn de rollen omgedraaid en warmen andere regio’s sneller op. De onderzoekers suggereren niet dat het broeikaseffect is gestopt. Het is belangrijk dat het paper niet verkeerd wordt begrepen.”

Variaties
“Het onderzoek laat zien dat het klimaat op lange termijn verandert, maar dat er op korte termijn toch variaties kunnen zijn”, zegt professor Nerilie Abram van de Australische Nationale Universiteit. “Hierdoor kunnen sommige gebieden decennialang snel opwarmen, terwijl het kwik in andere regio’s niet omhoog schiet.”

Ijs is een buffer
Ook andere wetenschappers verklaren dat het geen verrassing is. “Buiten het Antarctisch Schiereiland en bepaalde kustgebieden zien we geen soortgelijke veranderingen”,zegt professor Chris Rapley van University College London. “Er is een aantal reden waarom dit zo is, maar een belangrijke factor is het massieve en grote blok ijs dat het continent bedekt. Dit ijs buffert grootschalige veranderingen.”

Kritiek
Er is ook kritiek op het onderzoek. “De auteurs van het paper hebben de temperatuurgegevens gebruikt van een klein deel van het Antarctisch Schiereiland met een oppervlak van ongeveer een procent van heel Antarctica”, zegt klimaatwetenschapper Jonathan Gregory van de universiteit van Reading. “En Antarctica is ongeveer drie procent van de hele wereld.” Gregory verwacht niet dat het paper de perceptie op toekomstige klimaatverandering verandert.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd