Opwarming van de aarde is toch niet gepauzeerd

klimaatverandering

De tijdelijke onderbreking van de opwarming van de aarde blijkt een illusie te zijn. Amerikaanse wetenschappers beweren dat de pauze wordt veroorzaakt door onjuiste gegevens. Zij stellen dat klimaatverandering de afgelopen jaren niet is afgeremd.

Sinds 1988 lijken de temperaturen wereldwijd amper te stijgen. En dat is vreemd. Want tot kort daarvoor stegen de temperaturen sterk. Klimaatmodellen voorspelden bovendien dat de temperatuur stevig zou blijven stijgen, aangezien deze nauw samenhing met de – ook toenemende – CO2-uitstoot. Maar sinds 1998 lijkt het klimaat zich weinig meer van die klimaatmodellen aan te trekken. De opwarming van de aarde gaat vandaag de dag zo langzaam, dat deze wel gepauzeerd lijkt te zijn.

Het IPCC berekende twee jaar geleden dat de gemiddelde globale temperatuurstijging per decennium van 1998 tot 2012 0,05 graden Celsius was. De gemiddelde stijging per decennium tussen 1951 en 2012 was 0,12 graden Celsius. Een flink verschil. Klimaatsceptici omarmden deze nieuwe gegevens en gebruikten de data in felle discussies.

Toch klopt de conclusie van het IPCC niet. Wetenschappers van de NOAA hebben de gegevens van het IPCC opnieuw geanalyseerd en maakten gebruik van nieuwe datasets. Zij concluderen nu dat er in de periode 2000 tot 2014 sprake was van een stijging van 0,116 graden Celsius per decennium; in vergelijking met 0,113 graden Celsius in de periode 1950-1999. “De conclusie van het IPCC, namelijk dat de opwarming van de aarde sterk afremt, is onjuist”, zegt Dr Thomas Karl van de National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA).

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd