Opwarming van de aarde verloopt niet uniform

aarde

De aarde warmt op. Maar niet overal gaat dat even hard. Sterker nog: sommige gebieden koelen af. Dat blijkt uit nieuw onderzoek dat exact in kaart brengt welke gebieden op welk moment met veranderende temperaturen in aanraking kwamen.

De onderzoekers bestudeerden oppervlaktetemperaturen die vanaf 1900 op het land gemeten waren. Ze deden dat voor de gehele aarde, met uitzondering van Antarctica. Ze ontdekten dat de merkbare opwarming startte in de gebieden rond de Noordpool en de subtropische gebieden op beide halfronden.

“Er zijn gebieden die opwarmen en gebieden die afkoelen”

Noordelijk halfrond
Daarnaast stellen de onderzoekers vast dat de grootste totale opwarming tot op heden plaats heeft gevonden op het noordelijk halfrond en dan op gematigde breedte. Ook bleek in sommige delen van de wereld juist sprake te zijn van afkoeling. Zo zijn sommige gebieden ten zuiden van de evenaar – nabij de Andes – tussen 1910 en 1980 afgekoeld, terwijl de rest van de aarde opwarmde. Tussen 1980 en 1995 was de situatie in datzelfde gebied stabiel. Andere gebieden nabij en ten zuiden van de evenaar zagen in vergelijking met de rest van de wereld geen significante veranderingen in temperatuur.

Niet uniform
“De wereldwijde opwarming is niet uniform,” stelt onderzoeker Eric Chassignet. “Er zijn gebieden die opwarmen en gebieden die afkoelen.”

Het is voor het eerst dat onderzoekers gegevens over niet-uniforme opwarming door de tijd heen kunnen aanbieden. Eerder waren de methodes om gegevens te analyseren daarvoor te beperkt. Het onderzoek laat zien dat we de opwarming van de aarde klaarblijkelijk nog niet zo goed doorgronden als we onszelf willen doen geloven.

Bronmateriaal

"Global warming not uniform around the globe: Some areas were recently cooling" - Florida State University (via Sciencedaily.com)
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door xx (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd