Opwarming van de oceanen is laatste decennia snel gegaan

Ongeveer de helft van de warmte die sinds 1865 in de oceanen is verdwenen, werd in de laatste twee decennia opgenomen.

Dat stellen onderzoekers van Lawrence Livermore National Laboratory. Ze baseren zich op diverse temperatuurmetingen van de oceaan en een breed scala aan klimaatmodellen.

De temperatuur meten
Al jarenlang meten onderzoekers de temperatuur van de oceanen. Dat gebeurde eind negentiende eeuw nog met behulp van thermometers die vanaf boten aan touwen te water werden gelaten. Tegenwoordig hebben we daar onder meer Argo voor: een observatiesysteem dat bestaat uit duizenden boeien die hun temperatuurmetingen per satelliet naar onderzoekers aan de wal sturen.

Dit kaartje laat zien waar op dit moment Argo-boeien te vinden zijn. Afbeelding: UCSD.
Dit kaartje laat zien waar op dit moment Argo-boeien te vinden zijn. Afbeelding: UCSD.

Diep
Uit een analyse van alle gegevens blijkt dat de oceanen de laatste twee decennia enorm zijn opgewarmd. Verder blijkt dat een groot deel van de warmte die de oceanen sinds de Industriële revolutie hebben opgenomen op grote diepte (dieper dan 700 meter) te vinden is.

Belangrijk
Het is belangrijk om te achterhalen hoeveel warmte de oceanen opslaan, zo stellen de onderzoekers. De oceaan absorbeert namelijk meer dan negentig procent van de overvloedige warmte op aarde die geassocieerd wordt met klimaatverandering. Door te achterhalen hoeveel warmte zich in aardse systemen – zoals oceanen – verzamelt, kunnen we een beter beeld krijgen van de mate waarin klimaatverandering reeds plaatsvindt en hoe deze zich in de toekomst ontwikkelen zal. Op basis daarvan kunnen onderzoekers weer voorspellen hoe sterk en hoe snel de aarde in de toekomst zal opwarmen en de zeespiegel in de toekomst zal stijgen.

In de toekomst krijgen we waarschijnlijk een nog beter beeld van de mate waarin warmte in de oceanen verdwijnt. Op dit moment wordt er namelijk gewerkt aan een nieuw type Argo-boei die in tegenstelling tot de huidige boeien niet alleen de bovenste helft van het oceaanwater monitort, maar zich op water op grotere diepte richt.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd