Orang-oetan blijkt doorgewinterde technicus

Aan technisch inzicht ontbreekt het de orang-oetan zeker niet. Dat blijkt uit een nieuw onderzoek naar de nesten van de apen.

Wetenschappers bestudeerden een aantal nesten van orang-oetans en filmden ook de bouw ervan (zie de filmpjes in dit artikel). Ze hoopten zo te achterhalen hoe de nesten in elkaar zaten, hoe ze tot stand kwamen en hoe geavanceerd ze nu precies waren.

Bouwen
Een orang-oetan klimt in een boom en begint de takken zo te ordenen dat op een gegeven moment een nest ontstaat. Takken worden daarvoor omgebogen of afgebroken. De orang-oetans lijken maar wat aan te rommelen, maar schijn bedriegt, zo is in het blad Proceedings of the National Academy of Sciences te lezen.

Extra comfort
De onderzoekers bestudeerden de dikte van de takken die de orang-oetans gebruikten en keken ook hoe buigzaam en sterk de takken waren. “We demonstreerden dat het centrum van het nest veel meegaander is dan de randen: dit maakt het nest extra comfortabel en veilig,” zo schrijven de onderzoekers.

Flexibiliteit
De orang-oetans maken ook heel handig gebruik van het feit dat een tak zelden zomaar doormidden breekt. Ze gebruiken de flexibiliteit van dikkere takken om ze te buigen en de belangrijkste structuur van hun nest te bouwen. Daarna worden dunnere takken als een soort ‘matras’ in het nest gelegd. “Deze resultaten suggereren dat orang-oetans een mate van technische kennis vertonen,” zo stellen de onderzoekers. Ook lijken ze hun materialen heel vakkundig te kiezen.

Orang-oetans zijn niet de enige apen die nesten bouwen. Ook chimpansees doen het bijvoorbeeld. De apen bouwen in principe ieder dag een nieuw nest om de nacht door te brengen. Maar onlangs is uit onderzoek gebleken dat chimpansees soms een beetje valsspelen. Ze beginnen niet elke dag met een heel nieuw nest, maar ‘kraken’ oude nesten.

Bronmateriaal

"" - xx
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Trisha Shears (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd