Oranje boven! Zeven mooie ruimtefoto’s met een oranje tintje

Om je Koningsdag goed te beginnen!

Wimpel
Deze fraaie oranje wimpel is het restant van een supernova-explosie die zo’n 10.000 tot 20.000 jaar geleden plaatsvond. Een ster, 20 keer zwaarder dan de zon, explodeerde aan het eind van zijn leven en wat over is gebleven is gas en stof. De interactie tussen deze supernovarestanten en het interstellaire materiaal resulteren in de wimpel-achtige structuur op de foto.

Afbeelding: ESA/Hubble & NASA, W. Blair, Leo Shatz.
Over de kleuren
Ruimtefoto’s zijn vaak een explosie van kleur. Maar dat wil zeker niet zeggen dat de objecten als je ze met een ruimtevaartuig zou bezoeken en met eigen ogen zou kunnen bekijken, ook daadwerkelijk altijd net zo kleurrijk zouden zijn. Vaak worden de kleuren namelijk achteraf toegevoegd. Zo zijn alle foto’s van Hubble in werkelijkheid zwart-wit. De gefotografeerde objecten worden dan later ‘ingekleurd’ om bepaalde eigenschappen ervan beter uit de verf te laten komen of om de foto meer informatie over te laten brengen. Zo kunnen bepaalde gassen in een nevel bijvoorbeeld elk een eigen kleur krijgen, zodat in één oogopslag duidelijk wordt welke gassen waar in de nevel te vinden zijn. En soms worden foto’s ook zo ingekleurd dat je een beeld kunt krijgen van hoe een plek in de ruimte eruit zou zien als je deze bezoeken en met eigen ogen aanschouwen kon. Dat laatste gebeurt bijvoorbeeld vaak met (exo)planeten.

Oranje Zwart gat
Dit is misschien wel één van de bekendste ruimtefoto’s van de laatste jaren. Het is de allereerste foto van een zwart gat en zijn schaduw. Het zwarte gat bevindt zich in het hart van Messier 87; een zwaar sterrenstelsel op 55 miljoen lichtjaar afstand van de aarde.

Afbeelding: Event Horizon Telescope collaboration et al..

Oranje donut
Nog zo’n fantastische foto, dit keer van de planetaire nevel IC 4406. In het hart van de nevel bevindt zich een stervende ster die zijn buitenste gaslagen heeft afgestoten. Als je deze nevel zou kunnen bezoeken, zou je zien dat het gas rondom van de ster vandaan stroomt en een soort ‘donut-achtige’ vorm aanneemt. Ruimtetelescoop Hubble – die deze foto gemaakt heeft – kijkt als het ware tegen de zijkant van deze ‘donut’ aan.

Afbeelding: NASA and The Hubble Heritage Team (STScI/AURA);
Met dank aan: C.R. O’Dell (Vanderbilt University).

Oranje vuurwerk
Hier zie je de ster Hen 2-427, ook wel bekend als WR 124, omringd door de nevel M1-67. De twee bevinden zich op zo’n 15.000 lichtjaar afstand. De ster die in het hart van deze nevel schittert is een zogenoemde Wolf-Rayetster. Dit zijn superhete sterren die door een krachtige sterrenwind in rap tempo massa verliezen. De nevel bestaat uit gloeiendheet gas dat met snelheden van wel meer dan 150.000 kilometer per uur wordt weggeslingerd.

Afbeelding: ESA/Hubble & NASA. Met dank aan: Judy Schmidt.

Een oranje knipoog
Nog een geweldige foto van ruimtetelescoop Hubble. Hier zien we Jupiter, met op links – voor de oplettende kijker – maantje Europa. Maar het is ons natuurlijk om Jupiters Grote Rode Vlek te doen die op deze foto een mooie oranje tint heeft. De storm is meer dan 15.000 kilometer breed en dus groot genoeg om de aarde in zijn geheel op te slokken. De storm woedt al honderden jaren, maar onderzoek heeft uitgewezen dat deze al enige tijd krimpt. Maar niemand weet precies waarom en of deze werkelijk op zijn retour is.

Afbeelding: NASA, ESA, STScI, A. Simon (Goddard Space Flight Center), M.H. Wong (University of California, Berkeley), and the OPAL team.

Oranje blob
Hier zie je één van de grootste sterren die we kennen. Het is de met name de laatste tijd veelbesproken Betelgeuze. De ster heeft een straal die 750 keer groter is dan die van onze eigen zon. De rode superreus staat op zo’n 600 lichtjaar afstand, maar is ook vanaf de aarde prima te zien. Maar natuurlijk niet zo goed als op deze weergaloze foto, gemaakt door het Atacama Large Millimeter/submillimeter Array (ALMA). De foto ging in 2017 de boeken in als de scherpste opname die ooit van Betelgeuze is gemaakt.

Afbeelding: ALMA (ESO / NAOJ / NRAO) / E. O’Gorman / P. Kervella.

En tot slot zoeken we het dan nog even wat dichter bij huis met deze geweldige foto van onze eigen ster: de zon. Gemaakt door het Solar and Heliospheric Observatory.

Afbeelding: SOHO Instrument Consortium.

Bronmateriaal

-

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd