Orbiter ziet Marsrover Curiosity parachutespringen

De Mars Reconnaissance Orbiter was er getuige van dat Marsrover Curiosity aan een parachute naar beneden zakte. En natuurlijk vereeuwigde de orbiter dat moment. Zo zien we de landing van Curiosity opeens vanuit een heel ander perspectief.

Marsrover Curiosity is na een spannende landing alweer meer dan 24 uur op Mars. En nu beginnen de foto’s die Curiosity zelf en die de ruimtesonde die rond Mars cirkelt, maakte binnen te druppelen. We zetten de meest bijzondere hieronder voor u op een rijtje.

Parachutespringen
Te beginnen met de mooie foto’s die de orbiter van Curiosity maakte. De ruimtesonde was er getuige van hoe Curiosity aan een parachute naar beneden bungelde. Te zien is dat de parachute reeds volledig is uitgeklapt. Niet lang nadat deze foto werd gemaakt, viel Curiosity uit de sonde die aan de parachute hangt. Met behulp van stuwraketten werd de landing vervolgens voortgezet.

Foto: NASA / JPL-Caltech / Univ. of Arizona.

Op de foto hieronder zien we Curiosity opnieuw bungelen. Maar dat niet alleen. Wetenschappers hebben op de foto een tweede voorwerp ontdekt. U ziet het onderaan de foto uitvergroot. Het gaat waarschijnlijk om het hitteschild van de ruimtesonde die Curiosity op Mars bracht. Het bevindt zich op de foto hoogstwaarschijnlijk nog in vrije val en heeft het oppervlak van Mars nog niet geraakt, anders zouden we op deze plaats wel een grote stofwolk zien.

Foto: NASA / JPL-Caltech.

Maar de orbiter was niet de enige die tijdens de landing van Curiosity foto’s maakte. Curiosity kiekte er zelf ook op los. Zo werd bijvoorbeeld onderstaande foto gemaakt. Op de foto is het Marsoppervlak onder Curiosity te zien. De foto werd 1 minuut en 16 seconden voordat Curiosity landde, gemaakt. Op de foto zijn onder meer duinen (de donkere plekken) en kraters te zien.

Foto: NASA / JPL-Caltech / MSSS.

Eenmaal op Mars gearriveerd maakte Curiosity ook enkele foto’s. De eerste foto’s werden gisterenochtend en gisterenmiddag al vrijgegeven. Op die foto’s is het nog erg stoffig: stof dat Curiosity door te landen zelf heeft doen opwaaien. Op de foto hieronder is het stof wat neergedaald en zien we duidelijk het wieltje van Curiosity op Mars rusten.

Foto: NASA / JPL-Caltech.

Nog eentje dan: op de foto hieronder zien we de krater waarin Curiosity is geland. Ook Mount Sharp: de locatie waar Curiosity onderzoek gaat doen, is goed te zien.

Foto: NASA.

Bronmateriaal

"Mars Science Laboratory" - NASA.gov
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door NASA / JPL-Caltech / Univ. of Arizona.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd