Organische groente niet gezonder dan ‘gewone’ variant

Mensen kunnen heel veel redenen hebben voor de aankoop van organische groenten. Zo is de teelt ervan een stuk beter voor het milieu en alles wat daarin leeft. Maar de fabel dat de organische groente ook gezonder is, wordt nu door wetenschappers uit de wereld geholpen: organische groenten bevatten niet meer antioxidanten dan conventioneel geteelde groenten.

De onderzoekers verzamelden uien, wortels en aardappelen en letten daarbij vooral op de antioxidanten in het voedsel. Deze stofjes zijn belangrijk, omdat ze een goede stofwisseling aanmoedigen. Bovendien komen antioxidanten van nature veelvuldig voor in uien, wortels en aardappelen.

Resultaat
Tijdens het experiment ontdekten de onderzoekers dat de organisch geteelde aardappelen, uien en wortels niet meer antioxidanten bevatten dan de conventionele varianten. Of dat voor alle groenten geldt, is onduidelijk, maar de onderzoekers vermoeden van wel.

Goede reden
“Een voorkeur voor organische producten, vanwege diens bioactieve componenten is twijfelachtig en wetenschappelijk niet te bewijzen,” weet onderzoeker Pia Knuthsen. “Natuurlijk zijn er nog steeds goede redenen voor de consument om organisch voedsel te kopen: het bevat geen pesticiden, is goed voor dieren en het milieu.”

WIST U DAT…

…stamppotten en spruitjes goed zijn voor het sperma?

De controverse over de voedingswaarde van organisch voedsel is al zeker tien jaar oud. Sommige onderzoekers waren ervan overtuigd dat het organische voedsel veel gezonder was. “Het idee is dat planten op organische boerderijen harder moeten werken om zichzelf zonder industriële chemicaliën te beschermen,” legt expert Jeffrey Blumberg uit. Daardoor zouden ze voedzamer worden, want het harde werk leidt tot meer antioxidanten. Maar uit experimenten blijkt wat anders. En dat is verwarrend, zo geeft Blumberg toe. Maar uitsluitsel over de kwestie kan nog wel eens een aantal jaren op zich laten wachten.

Bronmateriaal

"Organic veggies not more nutritious" - News.discovery.com

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd