Orion neemt Ernie’s eendje en stukje dinosaurus mee de ruimte in

rsz_bert_and_ernie

Morgen is het zover: dan gaat het gloednieuwe ruimtevaartuig van NASA – Orion – voor het eerst de ruimte in. En tijdens die (onbemande) testvlucht zijn aan boord van het ruimtevaartuig nogal bijzondere spullen te vinden. Onder meer een stukje van een dino en Ernie’s eendje.

Er is jarenlang aan ruimtevaartuig Orion gewerkt en nu is het dan eindelijk tijd voor de vuurdoop: de eerste ruimtevlucht! Vanzelfsprekend zal het ruimtevaartuig – dat in de toekomst astronauten naar Mars en verder moet brengen – tijdens deze testvlucht geen mensen vervoeren. Maar dat wil niet zeggen dat Orion met een lege buik naar boven gaat. In het ruimtevaartuig heeft NASA namelijk allerlei – nogal curieuze – objecten gestopt.

Koekje van Koekiemonster
Zo is er in Orion een klein beetje grond afkomstig van de maan te vinden. En een stukje van een Tyrannosaurus rex. En een microchip met daarop de namen van meer dan één miljoen mensen. Maar ook een zuurstofslang die vergelijkbaar is met de slangen die de Apollo-astronauten van zuurstof voorzagen. Tevens gaan er gedichten en muziekstukken mee. En dat is nog niet alles. Aan boord bevinden zich ook een koekje van Koekiemonster, het rubberen eendje van Ernie en de cape van Grover (stuk voor stuk bekend uit Sesamstraat).

Medewerkers van NASA pakken Sesamstraatspullen in voor Orion. Afbeelding: NASA.
Medewerkers van NASA pakken Sesamstraatspullen in voor Orion. Afbeelding: NASA.

Symbolisch
Wellicht vraag je je af waarom Orion al die objecten met zich mee torst. Nou, daar heeft NASA goede redenen voor. Veel van de objecten – zoals het potje met grond afkomstig van de maan en een zuurstofslang die terug doet denken aan de Apollo-missies – hebben een symbolische waarde. Ze doen ons denken aan wat er binnen de ruimtevaart in krap zestig jaar tijd allemaal gebeurd is. Andere objecten zijn bedoeld om zoveel mogelijk mensen bij de ruimtevaart te betrekken. De microchip met daarop de namen van meer dan één miljoen mensen is daarvan een goed voorbeeld; mensen konden hun namen inzenden en voelen zich zo betrokken bij dit nieuwe ruimtevaartuig. Weer andere objecten zijn bedoeld om jonge mensen te inspireren. Denk bijvoorbeeld aan Ernie’s eendje. Het eendje keert na de testvlucht terug op aarde en zal dan onder het toeziend oog van miljoenen kinderen zijn plekje in Sesamstraat weer innemen. De gedichten en muziekstukken moeten een brug slaan tussen kunst en wetenschap.

Het is zeker niet ongebruikelijk dat ruimtevaartuigen met opmerkelijke objecten worden uitgerust. Zo zijn de Voyager-ruimtesondes voorzien van een schijfje met daarop foto’s en aardse geluiden (de donder, de wind, enzovoort). En Juno – een ruimtesonde die momenteel onderweg is naar Jupiter – heeft Lego-poppetjes bij zich.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd