Orka’s hebben ook een lievelingsmaaltijd: Weddellzeehonden. En om de dieren te pakken te kunnen krijgen, is de orka bereid om hard te werken, zo blijkt.

Wetenschappers bestudeerden een groep orka’s nabij het Antarctisch Schiereiland. Al snel ontdekten ze dat de orka’s een voorkeur hadden voor een bepaalde prooi. “Deze orka’s identificeerden en aten vrijwel alleen Weddellzeehonden en dat terwijl zij (de Weddellzeehonden, red.) maar vijftien procent van de complete populatie zeehonden vormen,” vertelt onderzoeker Robert Pitman.

IJsschots
Maar een Weddellzeehond te pakken krijgen, is nog niet zo gemakkelijk. Het dier bevindt zich vaak hoog en droog op drijvende ijsschotsen. Maar daar hebben de orka’s wat op bedacht.

Golven
Zodra een orka een Weddellzeehond heeft gezien, roept hij er enkele soortgenoten bij. Als deze gearriveerd zijn gaan de orka’s (soms wel met z’n zevenen naast elkaar) golven creëren. Net zolang tot de ijsschots breekt of de zeehond ervan afglijdt.

WIST U DAT…

…orka’s ook haaien eten, maar dat dat niet best is voor hun tanden?

Vermoeidheid
Als de zeehond geen grip meer heeft en wegglijdt, zorgen de orka’s er gezamenlijk voor dat deze niet op een andere ijsschots kan klimmen. Vervolgens zitten ze de zeehond net zolang op de hielen totdat deze het van vermoeidheid moet opgeven.

Vier golven
Gemiddeld produceerden de orka’s vier enorme golven alvorens de zeehond in het water belandde. Een aanval duurde nooit veel langer dan dertig minuten.

De onderzoekers zijn er diverse malen getuige van geweest en zagen één keer hoe een deel van de restanten van een zeehond boven kwam drijven. Ze bestudeerden de resten en ontdekten dat het dier heel methodisch ontleed was en daarna pas was opgegeten. Het lijkt wel of de orka’s het dier geslacht hadden, zo schrijven de onderzoekers in het blad Marine Mammal Science.

De foto’s in dit artikel zijn gemaakt door Robert Pitman / NOAA.