OSIRIS-REx op weg naar asteroïde Bennu

Het ruimtevaartuig dat materiaal van een planetoïde gaat pakken en dit terugbrengt naar onze planeet is vanochtend gelanceerd. Om 1:05 uur Nederlandse tijd hielp een Atlas V-raket de OSIRIS-REx de ruimte in.

De lancering verliep volgens het boekje. “We hebben wat te vieren, want we zijn op weg naar een asteroïde”, zegt wetenschapper Ellen Stofan van NASA. “We gaan enkele belangrijke vragen beantwoorden.”

55 minuten na de lancering koppelde de OSIRIS-REx los van de Atlas V-raket om alleen verder te gaan. Volgend jaar vliegt de ruimtesonde langs de aarde om te versnellen, waardoor asteroïde Bennu sneller bereikt kan worden. In oktober 2018 komt het ruimtevaartuig bij zijn doelwit aan. Een belangrijk onderzoeksdoel is het kiezen van een plekje waar materiaal van het oppervlak kan worden verwijderd. In 2019 moet de sonde dan daadwerkelijk wat oppervlaktemateriaal van Bennu opnemen. In 2021 verlaat OSIRIS-REx Bennu en keert terug naar de aarde. In 2023 komt OSIRIS-REx bij de aarde in de buurt en zal deze de ruimtecapsule met daarin het verzamelde oppervlaktemateriaal richting de aarde sturen. OSIRIS-REx keert zelf niet terug naar onze planeet, maar zal zich in een stabiele baan rondom de zon nestelen.

Zo gaat OSIRIS-REx materiaal stelen van Bennu.
Zo gaat OSIRIS-REx materiaal stelen van Bennu.

Bennu neemt overigens niet meer dan een kilo materiaal mee naar de aarde. Het materiaal wordt veilig opgeslagen, waardoor er een soort tijdscapsule ontstaat. Het materiaal is namelijk 4,5 miljard jaar geleden gevormd, toen ook de zon en de aarde zijn geboren.

Hieronder kun je een video bekijken van de geslaagde lancering. Wil je meer weten voer OSIRIS-REx? In juni verscheen er een uitgebreid achtergrondartikel over deze missie op Scientias.nl.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd