OSIRIS-REx staat klaar voor lancering

Vannacht gaat OSIRIS-REx de lucht in. Het is het begin van een zeven jaar durende ruimtemissie die draait om aardscheerder Bennu.

Gisteren reisde de United Launch Alliance Atlas V naar het Space Launch complex 41 van Cape Canaveral Air Force Station. En daarmee staat de draagraket – met daarbovenop OSIRIS-REx – helemaal klaar voor lancering. Die lancering zal – als alles volgens plan gaat – vannacht rond 1 uur (Nederlandse tijd) plaatsvinden.

Alles weten?

Wil je meer weten over de OSIRIS-REx-missie? Lees dan het uitgebreide achtergrondartikel dat we eerder over de missie schreven.

Bennu
OSIRIS-REx (Origins, Spectral Interpretation, Resource Identification, Security and Regolith Explorer) begint dan aan zijn lange reis naar planetoïde Bennu. Naar verwachting komt de sonde daar in 2018 aan. De eerste maanden zal OSIRIS-REx gebruiken om de primitieve planetoïde wat beter te leren kennen. Tevens zal OSIRIS-REx in die periode een plek kiezen waar de sonde wat materiaal van het oppervlak van Bennu kan scheppen. Dat moet vervolgens in 2019 gaan gebeuren. Gehoopt wordt dat OSIRIS-REx tussen de 60 gram en 2 kilogram materiaal van Bennu kan verzamelen. Dat materiaal wordt in een capsule opgeslagen.

Terug naar de aarde
In 2021 moet OSIRIS-REx Bennu verlaten voor een andere bestemming: de aarde. Zo’n twee jaar later arriveert het verzamelde oppervlakmateriaal van Bennu dan op onze planeet. Wetenschappers zullen het materiaal uitgebreid analyseren. Een onderzoek dat naar verwachting twee jaar in beslag neemt.

Het jonge zonnestelsel
De ambitieuze ruimtemissie moet meer informatie opleveren over de omstandigheden in het jonge zonnestelsel. Bennu kan ons daar als primitieve planetoïde die in 4,5 miljard jaar tijd nauwelijks veranderd is, naar verwachting heel veel over vertellen. Ook kan de missie gezien worden als een leerschool voor toekomstige missies van NASA. Je moet dan met name denken aan de Asteroid Redirect Mission.

Wil je het begin van deze prachtige missie meemaken? De lancering is live te volgen via NASA TV.

Bronmateriaal

NASA
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door NASA / Kim Shiflett.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd