OSIRIS-REx voert eerst manoeuvre uit in de ruimte

Het ruimtevaartuig OSIRIS-REx heeft gisteren de eerste koerswijziging gedaan op grote afstand van de aarde. De ruimtesonde is op 9 september dit jaar gelanceerd en is – dankzij de manoeuvre – weer op weg naar de aarde.

Overigens is er nog niet honderd procent zekerheid of de manoeuvre ook daadwerkelijk is gelukt. Wetenschappers wachten nog op data van het ruimtevaartuig. In januari zal er meer duidelijkheid zijn over het lot van OSIRIS-REx. Als de koerswijziging succesvol is uitgevoerd, dan vergroot dit de kans dat de missie slaagt. Het is namelijk een belangrijk teken dat het ruimtevaartuig goed functioneert.

OSIRIS-REx vliegt in september 2017 rakelings langs de aarde om te versnellen. Hierdoor kan planetoïde Bennu sneller bereikt worden. Bennu is het einddoel van OSIRIS-REx. In oktober 2018 komt het ruimtevaartuig hier aan. OSIRIS-REx gaat in 2019 materiaal op het oppervlak verzamelen en keert daarna terug naar de aarde. In 2023 vliegt het ruimtesonde langs onze planeet en zal vervolgens een ruimtecapsule met daarin het verzamelde oppervlaktemateriaal naar het oppervlak sturen.

Overigens gaat OSIRIS-REx niet landen op Bennu. Hij werpt een soort stofzuigerslang naar buiten om een kilo materiaal op te zuigen. Het materiaal wordt veilig opgeslagen, waardoor er een soort tijdscapsule ontstaat. Het materiaal is namelijk 4,5

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd