Oude peptide: een nieuwe antibiotica?

Wetenschappers creëren een peptide die 59 miljoen jaar geleden op aarde voorkwam en bestrijden er superbacteriën mee.

Superbacteriën zijn een groot probleem. Ze zijn namelijk niet voor rede vatbaar: ze reageren niet op antibiotica. Daarom bedachten wetenschappers vorig jaar dat het tijd werd om nieuwe antibiotica te ontwikkelen. Het doel? Tegen 2020 moeten er tien nieuwe antibiotica zijn waar superbacteriën wel voor op de vlucht gaan.

Buidel
Wetenschapper Ben Cocks ging die uitdaging aan. Het leidde hem naar de wallabie: een kleine kangoeroe. In de buidel van het dier zitten namelijk nogal wat gevaarlijke bacteriën. Een aantal daarvan doet denken aan superbacteriën. En dat is opvallend, want in die buidel groeien ook de tere jongen op. Hoe beschermen die zichzelf tegen die gevaarlijke bacteriën?

WIST U DAT…

…kangoeroes aan adoptie doen?

Gen
Cock en zijn collega’s bestudeerden de genen van de wallabie en ontdekte peptiden die het aangeboren immuunsysteem van de kangoeroes heel sterk maakten. Een aantal peptiden bleken nogal wat genetische overeenkomsten te hebben en dat bracht de onderzoekers op een idee: deze peptiden moesten van één peptide afstammen. De onderzoekers achterhaalden hoe de oorspronkelijke peptide eruit moet hebben gezien en creëerden deze.

Vervolgens lieten ze het stofje los op gevaarlijke ziekteverwekkers. De resultaten zijn hoopgevend, zo is in het blad PLoS ONE te lezen. Zes van de zeven resistente ziekteverwekkers legden het loodje. Het onderzoek laat zien dat oude ‘antibiotica’ hoop kunnen bieden voor de toekomst. Misschien zijn bacteriën al wel eens resistent geraakt voor deze oude stofjes, maar dat is al zolang geleden dat ze dat allang weer vergeten zijn.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd