Ouderen hebben andere smaakvoorkeuren dan jongeren

De generatiekloof is weer wat wijder geworden. Wetenschappers bewijzen dat ook de smaakvoorkeuren van oud en jong uiteenlopen.

Onderzoekers van Wageningen University verzamelden een aantal 65-plussers en mensen van rond de dertig. De 65-plussers en dertigers proefden drie soorten ontbijtkoek (normaal, gember en volkoren) en drie soorten chocolade (melk, mint en puur). De proefpersonen moesten voor elk product aangeven hoe lekker ze het vonden. Ook kregen ze een lijst met 25 emoties en moesten ze aangeven welke (positieve of negatieve) emoties het voedsel opriep.

Blij door mint
De ouderen waren doorgaans positief over gemberkoek en chocolade met mint. Het voedsel riep positieve emoties op zoals aangenaam, blij en enthousiast. Jongeren hadden vaak een heel andere emotie bij gemberkoek en chocolade met mint: ze walgden ervan. De onderzoekers vermoeden dat ouderen mint en gember lekker vinden, omdat de smaken herinneringen oproepen aan vroeger.

Negatief en positief
Zowel voor jongeren als voor ouderen gold: hoe lekkerder ze het voedsel vonden, hoe positiever hun gevoelens waren na het eten van dat voedsel. En hoe minder lekker het voedsel was, hoe negatiever hun gevoelens waren. De onderzoekers vermoeden dat ouderen mint en gember lekker vinden, omdat de smaken herinneringen oproepen aan vroeger.

Het onderzoek bewijst dat de smaakvoorkeuren van ouderen anders zijn dan die van jongeren. En dat is informatie die van pas komt bij het produceren van voedsel. “Productontwikkelaars lijken er goed aan te doen de smaak van hun product af te stemmen op de leeftijdsgroep die ze willen bereiken,” stelt onderzoeker Louise den Uijl. Zo lijkt het bijvoorbeeld niet handig om vitaminepilletjes voor jongeren een mintsmaak te geven.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd