Waarom het een slecht idee is om het zusje van Linda Lisa te noemen

Bij het kiezen van babynamen willen ouders vaak een naam die goed in de oren klinkt. Sommige ouders kiezen, wanneer het gezin bestaat uit meerdere kinderen, voor alliteratie of een andere bijzonder patroon. En dat is misschien toch niet zo’n goed idee, zo blijkt nu uit onderzoek.

‘Linda, ehh ik bedoel Lisa kom je even hier?’ Zo’n verspreking klinkt u waarschijnlijk bekend in de oren. Vooral als de namen hetzelfde klinken of de letters deels overeenkomen. Uit recent onderzoek, dat is uitgevoerd door de University of Texas, blijkt dat het aantal versprekingen toeneemt wanneer er sprake is van factoren als klanken en lettergelijkenis.

Onderzoek
Wetenschappers voerden een online onderzoek uit bij 334 deelnemers met één of meerdere broers en zussen. De deelnemers werden gevraagd om de mate van gelijkenis in het uiterlijk en de persoonlijkheid van hun broers en zussen te beoordelen, alsook de frequentie van de verspreking van hun ouders.

WIST U DAT…

…wanneer u een naam heeft die gemakkelijk uit te spreken is mensen u sneller aardig vinden en meer gunnen?

De deelnemers waarbij het eerste gedeelte van de voornaam (Linda-Lisa) of het laatste gedeelte van de voornaam (Amanda-Samantha) overeenkomen, hoorden vaker de naam van hun broer of zus dan de mensen zonder een overlap. Het hebben van een broer of zus van hetzelfde geslacht, uiterlijk of dezelfde leeftijd wordt ook geassocieerd met het door elkaar halen van de namen. Eerstgeborenen hebben het minst last van versprekingen en de onderzoekers denken dat dit te wijten is aan het feit dat hun naam vaker wordt gebruikt. Uit het onderzoek blijkt ook dat mensen woorden die tot dezelfde categorie behoren, maar niet hetzelfde klinken vaker door elkaar halen. Wanneer een woord overlapt in de betekenis en klank, zoals peer en perzik, wordt het waarschijnlijk onbedoeld vervangen door een vergelijkbare tegenhanger.

Naam van huisdier
Het meest intrigerende en onverwachte resultaat was het aantal deelnemers dat aangaf dat ouders ook de namen van de huisdieren en kinderen door elkaar halen. Wanneer en moeder in de keuken staat en de hond Fluffy roept voor het eten, en vervolgens in een soortgelijke situatie (in de keuken) haar kind roept, dan bestaat de kans dat de namen door elkaar worden gehaald. De gelijkenis van de situatie en de herhaling van de woorden ‘kom eten’ lijken er voor te zorgen dat ze wederom de naam Fluffy uitspreekt. Het lijkt echter onwaarschijnlijk dat de ouders zich vergissen als ze de familieleden op foto’s benoemen.

Het onderzoek toont aan dat, wat veel mensen beschouwen als een freudiaanse verspreking, een error is van het informatieproces in de hersenen. We moeten het niet zien als een verspreking die onbedoeld onthult wat belangrijk is in de geest van de spreker (freudiaanse verspreking) of een voorkeur voor het ene kind boven het andere kind. Met andere woorden, neem het vooral niet te serieus.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd