Oudste broek ter wereld ontdekt in China

broek

Wetenschappers hebben in China de oudste broeken ter wereld ontdekt. De broeken zijn zo’n 3200 jaar oud. De vondst suggereert dat we de broek te danken hebben aan ruiters. Zij waren de drijvende kracht achter deze populaire uitvinding.

Tegenwoordig is de broek niet meer weg te denken uit de kledingkast van de man én de vrouw. Maar zo’n 3000 jaar voor Christus was dat wel anders. Zowel in Europa als in Azië gingen mensen voornamelijk gekleed in jurken, rokken, leggins en lendendoeken.

Broek
Een nieuwe vondst schept nu meer duidelijkheid over de opkomst van de broek. In China ontdekten onderzoekers de graven van twee mannen die zo’n 3200 jaar geleden leefden. De mannen droegen een broek.

Drie delen
De broeken bestaan uit drie delen. Twee delen voor de benen. En een deel dat die twee delen bij elkaar hield. De delen zijn zo aan elkaar gezet dat er een grote ruimte tussen de twee broekspijpen ontstond, waardoor de benen wijd uit elkaar konden.

Strijders
De broeken zijn ongeveer 3200 jaar oud en stammen uit de periode waarin Euraziatische strijders oorlog gingen voeren vanaf de rug van een paard. Dat ook deze mannen waarschijnlijk fervente paardrijders waren, wordt onderschreven door het feit dat in hun graven wapens werden gevonden die doorgaans gebruikt werden door strijders te paard.

De vondst bewijst wat onderzoekers altijd al vermoeedden. Namelijk dat de uitvinding van de broek nauw samenhing met de opkomst van paardrijden.

Bronmateriaal

"Reiter in den Steppen Eurasiens erfinden vor 3.200 Jahren die Hose" - Dainst.org
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door M. Wagner.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd