Oudste dier ter wereld blijkt 507 jaar oud te zijn

noordkromp

Tweekleppig weekdier ‘Ming’ ging enkele jaren geleden de boeken in als het oudste dier dat ooit is ontdekt en waarvan we de leeftijd konden vaststellen. Het schelpdier – een noordkromp – werd toen 405 tot 410 jaar oud geschat. Een nieuw onderzoek toont nu echter aan dat er meer kaarsjes op de taart horen: de – inmiddels overleden – Ming was 507 jaar oud.

Noordkromp ‘Ming’ werd enkele jaren geleden voor de kust van IJsland opgevist. Om de leeftijd van Ming vast te stellen, moest de schelp worden geopend. Een proces waarbij het weekdier het leven laat. De onderzoekers openden de schelp en concludeerden dat deze 405 tot 410 jaar oud moest zijn. En daarmee was het het oudste dier waarvan we de leeftijd vrij accuraat konden vaststellen.

507 jaren
Maar nu blijkt dat de onderzoekers er toen een slordige honderd jaar naast zaten. Ming was op het moment van dateren/overlijden namelijk 507 jaar oud en zou dus al in de zestiende eeuw ter wereld zijn gekomen. Dat stellen onderzoekers van de Bangor University in Wales nadat ze het weekdier nog eens bestudeerd hebben.

Meer
De onderzoekers stellen bovendien dat het niet ondenkbaar is dat zich in IJslandse wateren soortgenoten van Ming ophouden die nog ouder zijn. De omstandigheden daar lijken namelijk ideaal voor een lang leven.

Hoe het komt dat de noordkrompen zo oud worden, is overigens nog steeds een raadsel. Onderzoekers van de Bangor University hopen dat raadsel in de toekomst op te kunnen lossen en zo nieuwe inzichten te verkrijgen in verouderingsprocessen onder andere diersoorten, waaronder mensen.

Bronmateriaal

"Clam found to be over 500 years old" - Bangor.ac.uk
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door © Hans Hillewaert (via Wikimedia Commons).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd