Oudste gevalletje loodvergiftiging ontdekt

Michigan

De mens droeg al 8.000 jaar geleden bij aan loodvergiftiging. Dat ontdekte wetenschappers van de University of Pittsburgh op het bovenste schiereiland van Michigan. Daar vond het team de oudste resten van door mensen veroorzaakte metaalvervuiling.

De ontdekking suggereert dat deze vervuiling als gevolg van onder andere mijnbouw al veel eerder in Noord-Amerika dan in Europa, Azië en Zuid-Amerika bestond. Het team kwam tot het resultaat door middel van sedimenten uit het meer te halen. “Onze bevindingen laten de invloed van vroegere indianen op de leefomgeving zien” vertelt David Pompeani, hoofdauteur van het onderzoek.

Michigan
Het schiereiland van Michigan is de grootste bron van pure koper in Noord-Amerika: de ideale plek voor het onderzoek van het team. Eerder, in de jaren van 1800, ontdekte wetenschappers bewijs voor prehistorische mijnbouw. Zo vonden zij gereedschap als hamers, ladders en groeven.

Onderzoek
In juni 2010 begon het team met het verzamelen van sedimenten op het schiereiland. Dit deden zij bij drie meren, die zich allen vlakbij oude groeven bevonden. Vervolgens analyseerden zij de concentratie van het lood, titanium, magnesium, ijzer en organische stof. Ook werd er gekeken naar stijgingen van loodvervuiling, duizenden jaren geleden. “Uit de resultaten blijkt dat zekere hoeveelheden lood zijn uitgestoten door pre-agrarische volkeren. Zij begonnen al met mijnbouw zo’n 8000 jaar geleden”. Het is volgens Pompeani de eerste keer dat bewezen kan worden dat prehistorische vervuiling in de kopergebieden van Michigan aangetoond kan worden in sedimenten uit de meren. Dit in tegenstelling tot reconstructies van metaalvervuiling in andere delen van de wereld. Deze bieden alleen bewijs voor loodvervuiling gedurende de afgelopen 3000 jaar.

De onderzoekers zijn nu bezig met het onderzoeken van andere meren nabij koperen mijnen.

Bronmateriaal

"Oldest record of human-caused lead pollution detected" - eurekalert.org
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Troy A. Heck (cc via commons.wikimedia.org).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd