Oudste hout ter wereld ontdekt

Wetenschappers hebben in Frankrijk in 407 miljoen jaar oude gesteenten fossiele resten van hout aangetroffen.

De fossielen bewijzen dat hout nog zo’n tien miljoen jaar ouder is dan gedacht. Tussen de fossiele resten bevinden zich ‘stammetjes’ van wel twaalf centimeter lang.

Planten
Wie bij deze fossiele resten denkt aan dikke bomen heeft het mis. Hout was honderden miljoenen jaren geleden nog hard bezig aan een opmars. In het begin werd het vooral gebruikt door planten.

WIST U DAT…

…planten op planeten met twee zonnen waarschijnlijk pikzwart zouden zijn?

Water
Planten ontwikkelden een houtachtige structuur om water op een efficiënte manier op te kunnen nemen. Zo’n 407 miljoen jaar geleden nam de hoeveelheid CO2 in de atmosfeer af en hierdoor konden de planten ook minder efficiënt water vanuit de grond halen en opnemen. Tegelijkertijd nam de behoefte aan water toe.

Houtachtig
Om in die behoefte te kunnen voorzien, ontwikkelden de planten in hun stengels een structuur die sterk aan hout doet denken. Zo bevinden zich lange, dunne cellen in de fossiele resten (aangegeven met rode pijltjes). Kleine cellen strekken zich uit van het binnenste van de stengel naar de randen.

De houtstructuur hielp de planten enorm en het duurde dan ook niet lang voordat deze zich ontwikkelde tot iets wat lijkt op de bomen die we vandaag de dag kennen.

Bronmateriaal

"ScienceShot: World's Oldest Wood" - Sciencemag.com
Foto: Science.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd