Oudste katachtige ooit ontdekt in Tibet

leeuw

Wetenschappers hebben in Tibet de fossiele resten van een grote katachtige ontdekt. Het zijn de oudste fossiele resten die ooit van een dergelijke katachtige zijn teruggevonden. De vondst suggereert dat de voorouders van onze tijgers, jaguars en leeuwen in Azië ontstonden.

De katachtige leefde tussen 4,1 en 5,95 miljoen jaar geleden. Het gaat om een soort die de wetenschap nog onbekend was. De katachtige heeft de naam Panthera blytheae gekregen.

Gat
De vondst is belangrijk, omdat deze een gapend gat in de evolutionaire geschiedenis van de grote katachtigen opvult. DNA-onderzoek toonde eerder al aan dat de familie waartoe onder meer de leeuwen, jaguars en luipaarden behoren zich 6,37 miljoen jaar geleden van de familie waartoe de lynxen en uw huiskat behoort, afscheidden. Maar de oudste fossielen van grote katachtigen die ooit zijn teruggevonden, zijn slechts 3,6 miljoen jaar oud. “De vondst suggereert dat de grote katachtigen een diepere evolutionaire oorsprong hadden dan we voorheen dachten,” merkt onderzoeker Jack Tseng op.

Azië
Ook kan de vondst ons meer vertellen over de plek waar de grote katachtigen ontstonden. Het gebied waarin de vondst werd gedaan, overlapt met het grootste deel van het huidige leefgebied van de katachtigen. Het suggereert dat deze groep in het midden van Azië ontstond.

De onderzoekers zijn van plan om terug te keren naar de vindplaats van P. blytheae en hopen daar meer exemplaren terug te vinden.

Bronmateriaal

"Fossil of New Big Cat Species Discovered; Oldest Ever Found" - USC.edu
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Kevin Pluck (via Wikimedia Commons).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd