Oudste menselijke voetstappen geanalyseerd

Wetenschappers hebben 3,7 miljoen jaar oude voetstappen geanalyseerd en tonen aan dat mensachtigen toen al net zo liepen als wij.

In die tijd leefden onze verre voorouders: één van de eerste echte mensachtigen. En ze liepen al rechtop en hadden voeten vergelijkbaar met de onze. Dat blijkt uit een analyse van de afdrukken.

Veel eerder
Het is een opzienbarend resultaat. Wetenschappers dachten namelijk altijd dat de eerste mensachtigen pas 1,9 miljoen jaar geleden rechtop gingen lopen.

Lucy
De resultaten wijzen erop dat Australopithecus afarensis (u weet wel: Lucy) – een voorloper van de mens en de mensapen – zich reeds op twee benen begon voort te bewegen. De onderzoekers zijn onder de indruk van die ontwikkeling. Zeker omdat de voetstappen die ze gevonden hebben, erop wijzen dat de mensachtige een goede wandelaar was. “Sommige gezonde mensen produceren (anno 2011, red.) meer ‘aapachtige’ voetafdrukken,” concludeert onderzoeker Robin Crompton.

WIST U DAT…

Tanzania
De voetstappen werden aangetroffen in Tanzania en behoren toe aan één of mogelijk twee individuen die door vulkanische as wandelden. De mensachtigen legden ongeveer een meter per seconde af. “Ze liepen volledig rechtop.” Dat de eerste mensachtigen daarvoor ‘kozen’, was logisch. Ze konden zich op twee benen sneller verplaatsen en konden ook beter reiken naar takken. Ook vechten was gemakkelijker op twee benen.

Kort lijf
Hoewel de voetstappen van de mensachtigen sterk lijken op die van ons zijn er ook wel verschillen tussen de oude mensachtigen en moderne mensen. Zo hadden de mensachtigen korte benen en een lang lijf. Moderne mensen hebben een kort lijf en lange benen.

In de toekomst hopen de onderzoekers te achterhalen wanneer onze voorouders precies voor het eerst op twee benen liepen en wanneer ze lange afstanden begonnen af te leggen.

Bovenstaande foto is gemaakt door 1997 (via Wikimedia Commons).

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd