Oudste met bloemen versierd graf ontdekt

graf-bloem

Archeologisch onderzoek wijst erop dat bloemen en begrafenissen al heel lang hand in hand gaan. De onderzoekers ontdekten in Israël 11.700 tot 13.700 jaar oude graven met daarin de resten van bloemen. Het onderzoek wijst erop dat bloemen al veel eerder dan gedacht bij graven werden geplaatst.

Dat schrijven de onderzoekers in het blad Proceedings of the National Academy of Sciences. Ze troffen in een grot in het noordwesten van Israël in totaal vier met planten afgezette graven aan.

Bed van planten
De onderzoekers stellen dat er heel wat voorbereiding aan deze manier van begraven vooraf ging. Eerst werd de bodem van de grot met beitels bewerkt, zodat het graf plat was. Daarna werd een laagje modder op de grond gelegd, met daarop de planten. De overledene werd vervolgens op die planten gelegd. “De voorbereiding van het graf was dus een zorgvuldig gepland proces met sociale en spirituele betekenissen,” zo schrijven de onderzoekers.

Afdruk
Het gewicht van de overledene zorgde ervoor dat de planten in de onderliggende modder werden gedrukt. Die afdrukken hebben de onderzoekers nu bestudeerd. Een aantal plantenresten is inmiddels geïdentificeerd. Het gaat onder meer om kruidenplanten uit de lipbloemenfamilie, bijvoorbeeld munt en salie. In de grond werden bovendien in grote overvloed kristallen aangetroffen die door deze planten gemaakt worden.

De graven zijn het werk van de Natufische cultuur: een cultuur die zo’n 12.000 tot 13.000 jaar geleden in Israël voorkwam. Volgens wetenschappers was het één van de eerste culturen die – nog voor de landbouw zijn intrede deed – in nederzettingen leefde.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd