Oudste object in het heelal gevonden

Wetenschappers hebben het oudste object in het heelal gevonden. Het gaat om een sterrenstelsel dat 600 miljoen jaar na de oerknal is ontstaan. Het sterrenstelsel heet UDFy-38135539 en is gevonden met de Hubble Space Telescope. Zijn er nog oudere objecten in het heelal? Ja, maar zo ver kunnen wetenschappers met de huidige instrumenten nog niet kijken.

“Dit is nog zeker niet het limiet”, zegt onderzoeker Matthew Lehnert van het Observatoire de Paris in Frankrijk. Theoretische modellen tonen aan dat de eerste sterrenstelsels 200 miljoen jaar na het ontstaan van het heelal ontsprongen.

Het heelal is op dit moment 13,7 miljard jaar oud, dus wetenschappers zien het sterrenstelsel zoals deze er 13,1 miljard jaar geleden uitzag. Dit betekent dat het licht al 13,1 miljard jaar onderweg is. Toen was de zon nog niet eens geboren. Misschien was het Melkwegstelsel er zelfs nog niet!

WIST U DAT…

…wetenschappers onlangs de grootste groep van sterrenstelsels vonden?

In 2006 was de recordhouder 750 miljoen jaar na de oerknal ontstaan. In vier jaar tijd hebben wetenschappers een sprong van 150 miljoen jaar weten te maken, oftewel van een roodverschuiving van 6,96 naar 8,6. Lehnert: “Voorlopig kunnen we niet beter dan dat. Een roodverschuiving van 8,6 is het maximum van de huidige generatie telescopen.”

Toekomstige telescopen, zoals de James Webb Telescope (2014) en Giant Magellan Telescope (2018), zijn in staat om nog verder te kijken. Lukt het wetenschappers dan om nog oudere objecten te vinden?

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd