Oudste restanten van jonge aarde ontdekt?

Wetenschappers beweren gesteenten te hebben ontdekt uit de tijd dat de aarde net gevormd was. Ze troffen de stenen op de Noordpool aan. Volgens experts zijn deze 4.45 miljard jaar oud. Ter vergelijking: de aarde is 4.54 miljard jaar oud. De stenen zijn dus kort na de gewelddadige vorming ervan ontstaan. Een doorbraak? Of is voorzichtigheid geboden?

De meeste gesteenten uit het prille leven van onze planeet zijn de afgelopen miljarden jaren door geologische processen verdwenen. Als blijkt dat deze gesteenten dat allemaal overleefd hebben, kan dit grote gevolgen hebben voor de wetenschap. De stenen hebben dan namelijk de waarheid in pacht als het gaat om de vorming van de aarde. Verschillende theorieën die er nu op na worden gehouden zullen sneuvelen. Zo blijkt reeds uit de vondst dat de jonge aarde een veel complexere geschiedenis heeft dan vooraf werd aangenomen.

Lava
Onderzoeker Matthew Jackson ontdekte de gesteenten. Het gaat om jonge lava die 60 miljoen jaar geleden tijdens een eruptie op aarde belandde. Ondanks dat de lava nog maar ‘net’ op aarde is beland, kan het veel over de jonge aarde vertellen. De lava zou namelijk uit een relatief zacht deel van de mantel komen. Dat deel zou sinds de vorming van onze planeet onveranderd zijn gebleven.

Cruciaal
De leeftijd van deze oude mantel is op 4.45 miljard jaar vastgesteld. Dat betekent dat de gesteenten stammen uit de tijd nadat de kern en voordat de aardkorst werd gevormd. Er wordt al jaren naar dit soort gesteenten gezocht. “Dit was een cruciale fase in de vorming van de aarde,” vertelt onderzoeker Carlson. “Alles wat hierna kwam werd hierdoor bepaald.”

Andere wetenschappers zijn wat voorzichtiger. Zij willen eerst zeker weten of deze gesteenten wel zo oud zijn.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd