Oudste rotstekening van de Aboriginals ontdekt

Onderzoekers hebben in een grot in Australië tekeningen teruggevonden die 28.000 jaar oud zijn. Daarmee zijn het de oudste rotstekeningen die ooit op het continent zijn teruggevonden.

De onderzoekers vonden de tekeningen in een gebied dat bekendstaat als ‘Narwala Gabarnmang’. Eerder werden hier al spullen teruggevonden die erop wezen dat mensen het gebied 45.000 jaar geleden al bewoonden. En 35.000 jaar geleden werden hier al stenen gereedschappen gebruikt die pas vele jaren later elders in de wereld ontwikkeld werden.

Sixtijnse kapel
Kortom: een heel bijzonder gebied. Maar niet alleen vanwege de gereedschappen. Ook vanwege de kunst. Want in dit gebied bevinden zich ook heel wat oude tekeningen. Het wordt zelfs wel eens de ‘Sixtijnse kapel van de gebieden met rotskunst’ genoemd. Dit vanwege het feit dat ook de ‘daken’ van de grotten vaak vol tekeningen staan.

WIST U DAT…

Verrassing
En sommige tekeningen blijken nu zo’n 28.000 jaar oud te zijn. En dat kwam ook voor de onderzoekers als een verrassing. “Rotskunst is zeer moeilijk te dateren en ook al wisten we dat mensen dit gebied zeker 45.000 jaar geleden al bewoonden, we wisten niet hoe oud de kunst was,” vertelt onderzoeker Bryce Barker. In oktober vorig jaar kwam daar echter verandering in. Barker ontdekte een stuk steen waar met houtskool op geschreven was. Die houtskool kon gedateerd worden. En de tekening bleek de oudste rotstekening van Australië te zijn. “Toen ik dat stukje steen omdraaide en de kunst zag, kon ik het niet geloven. Daar zat ik dan in een lab met een stukje kunst waarvan ik wist dat het meer dan 20.000 jaar oud moest zijn.”

De laatste tijd worden regelmatig oude rotstekeningen teruggevonden. In mei bijvoorbeeld nog in het zuiden van Frankrijk. De rotstekeningen bleken 37.000 jaar oud te zijn en gingen de boeken in als de oudste rotstekeningen van Europa. Lang duurde dat echter niet: in juni vonden onderzoekers in Spanje tekeningen van 40.800 jaar oud. Dit zijn op dit moment de oudste rotstekeningen van Europa en zijn mogelijk het werk van Neanderthalers.

Bronmateriaal

"" - xx
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door University of Southern Queensland.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd