Oudste stukje aardkorst bewijst dat aarde al heel vroeg afkoelde

zirkoonkristal

Nieuw onderzoek bevestigt dat zirkoonkristallen uit het westen van Australië de oudste stukjes van de aardkorst zijn. De kristallen bewijzen dat de aardkorst zeker 4,4 miljard jaar geleden ontstond. Het suggereert dat de aarde veel eerder afkoelde en continenten veel eerder ontstonden dan gedacht.

Onderzoekers baseren hun conclusies op zirkoonkristallen (zie de foto hierboven), afkomstig uit het westen van Australië. Het is niet voor het eerst dat onderzoekers deze kristallen onder de loep nemen: eerder onderzoek toonde al aan dat deze kristallen waarschijnlijk tot de oudste stukjes van de aardkorst behoren. Dit onderzoek bevestigt dat nu en stelt dat de zirkonen 4,4 miljard jaar oud zijn. Het wijst erop dat de aardkorst zeker al 4,4 miljard jaar oud is.

WIST U DAT…

…de oudste microdiamenten ter wereld vorig jaar nog labverontreiniging bleken te zijn?

Oceaan van magma
Als de aardkorst zeker 4,4 miljard jaar geleden al ontstond, betekent dat dat de aarde toen al geen onleefbare plaats, bedekt met een oceaan bestaande uit magma, meer was. Blijkbaar was de aarde al op jonge leeftijd in grove lijnen vergelijkbaar met de aarde zoals we die geologisch gezien nu kennen.

Koele aarde
En daarmee onderschrijft deze studie de theorie van een al op jonge leeftijd koele aarde. Met ‘koel’ bedoelen we dan een aarde waarop de temperaturen zodanig laag waren dat niet lang nadat de aardkorst stolde, vloeibaar water kon bestaan. En wellicht ontstond het leven niet lang daarna.

Het onderzoek is niet alleen belangrijk wanneer we de geschiedenis van onze eigen planeet en het leven op die planeet willen achterhalen. “Dit kan ons ook helpen begrijpen hoe andere leefbare planeten tot stand komen,” vertelt onderzoeker John Valley.

Bronmateriaal

"Oldest bit of crust firms up idea of a cool early Earth" - WISC.edu
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door John Valley.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd