Oudste thee ooit ontdekt in Chinese tombe

Wetenschappers hebben in China 2100 jaar oude resten van thee aangetroffen. Het zou de oudste thee zijn die ooit is teruggevonden.

De oudste teksten die melding maken van het drinken van thee, stammen uit 59 voor Christus. De oudste resten van thee die ons tot voor kort bekend waren, stammen uit de periode tussen 960 en 1127.

Verandering
Maar de nieuwe ontdekking brengt daar verandering in. In China hebben wetenschappers theeresten aangetroffen die zo’n 2100 jaar oud zijn. De resten werden aangetroffen nabij een mausoleum dat gebouwd werd voor keizer Han Jingdi. Hij was een heerser uit de Han-dynastie die tussen 157 en 141 voor Christus regeerde. “Onze studie toont aan dat thee zo’n 2100 jaar geleden al door de keizers uit de Han-dynastie werd gedronken,” zo schrijven de onderzoekers in hun paper.

Thee
Hoe weten de onderzoekers zo zeker dat ze hier met thee te maken hebben? Allereerst lijken de blaadjes qua vorm op theebladeren. Bovendien blijken er sporen van cafeïne en theanine in te zitten. De plantenresten waren te ver vergaan om te achterhalen tot welke soort plant deze behoorden. Vermoedelijk gaat het echter om planten uit het geslacht Camellia.

Daarnaast bestudeerden de onderzoekers ook plantenresten die aangetroffen werden in een iets jongere tombe in Tibet. De tombe stamt uit 200 na Christus. Ook deze plantenresten lijken thee te zijn. Het wijst erop dat thee zo’n 1800 jaar geleden al op het Tibetaans Hoogland werd geïntroduceerd, zo stellen de onderzoekers. Ze wijzen erop dat thee niet in Tibet groeit en dus blijkbaar in die tijd al vanuit China naar het Tibetaanse Hoogland werd getransporteerd. “Het wijst erop dat een tak van de Zijderoute in die tijd door het westen van Tibet liep.”

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd