Oudste tijger ooit ontdekt

Wetenschappers hebben in China de resten van de oudste tijger ooit gevonden. Het beest leefde meer dan twee miljoen jaar geleden.

De oude tijger is een stuk kleiner dan de moderne variant. Zo heeft het beest qua grootte meer weg van een jaguar dan van de moderne tijger. De fossiele resten van de uitgestorven soort (Panthera zdanskyi) zouden tussen de 2,16 en 2,55 miljoen jaar oud zijn en doken op in China.

WIST U DAT?

…sommigen het een slecht idee vinden om bedreigde diersoorten (waaronder sommige soorten tijgers) te redden?

De schedel van de tijger is in vergelijking met de moderne tijger zeer klein. Toch zijn er ook wel overeenkomsten tussen de twee soorten. Zo is de vorm van de schedel vergelijkbaar met die van de moderne tijger. Dat wijst erop dat het dieet van het dier in meer dan twee miljoen jaar amper veranderd is, zo is in het blad PLoS ONE te lezen.

De onderzoekers zijn blij met de vondst van de tijger. Er is namelijk veel onduidelijkheid over de herkomst van het dier. Sommigen vermoeden dat het in het noorden van Siberië tot stand kwam. Anderen denken eerder aan het zuiden van China. Vondsten als deze kunnen helpen om daar een beter beeld van te krijgen.

De gevonden schedel en een beeld van hoe de tijger er mogelijk uitzag. Tekeningen: Velizar Simeonovski ((Field Museum of Natural History, Chicago) / PLoS ONE.

Bronmateriaal

"World's Oldest Tiger Species Discovered" - Livescience.com
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door William Warby (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd