Oudste zwarte gaten ooit ontdekt

Wetenschappers hebben de vroegste zwarte gaten ooit ontdekt en bestudeerd. En dat levert een hoop waardevolle informatie op.

De zwarte gaten bevinden zich in het midden van verre sterrenstelsels. Die sterrenstelsels onttrekken de zwarte gaten aan het zicht. Maar het is de onderzoekers toch gelukt om ze waar te nemen.

Ontwikkeling
De wetenschappers hebben ze zelfs kunnen bestuderen en ontdekten dat de zwarte gaten zich net zo snel ontwikkelen als hun sterrenstelsels. Dat hadden onderzoekers bij sterrenstelsels hier in de buurt al wel vastgesteld, maar nu blijkt dat die regel ook voor oudere sterrenstelsels geldt. “Dit vertelt ons dat er een symbiotische relatie is tussen zwarte gaten en hun sterrenstelsels en dat die al sinds het begin der tijden bestaat,” concludeert onderzoeker Kevin Schawinski.

WIST U DAT…

…er in februari een prachtige foto van een ring van zwarte gaten is gepubliceerd?

Afstand
De zwarte gaten bevinden zich op een afstand van zo’n 13 miljard lichtjaar. De zwarte gaten ontstonden ongeveer één miljard jaar na de Big Bang en zijn daarmee zeer oud (zo’n 12,7 miljard jaar).

Moeite
Met behulp van gegevens van de Hubble-telescoop en Chandra konden de onderzoekers met veel moeite de zwarte gaten opsporen. De zwarte gaten gingen schuil achter stof en gas. “Dat verklaart waarom ze zo moeilijk te vinden waren.”

“De observaties wijzen erop dat extreem massieve zwarte gaten al zo’n 700 tot 800 miljoen jaar na de Big Bang ontstonden en dat betekent dat ze bij hun ontstaan al heel massief waren of dat ze heel snel gegroeid zijn,” stelt onderzoeker Priyamvada Natarajan. “Die scenario’s vertellen ons meer dan we voorheen wisten en dat is geweldig.”

Bovenstaande afbeelding is afkomstig uit een filmpje over de ontdekking. Het filmpje is hier te zien en gemaakt door NASA / CXC / A. Hobart.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd