Over vijftien jaar een mobiel op zonne-energie? Peperduur 5G maakt het mogelijk!

5G maakt de gemoederen los. Volgens de één is het het ei van Columbus, de ander is bang dat hij er ziek van zal worden. Tijd om alle zin en onzin over 5G op een rijtje te zetten.

Grote internetproviders adverteren er al mee. De helft van Nederland zou volgens hen momenteel al voorzien kunnen worden van 5G, terwijl de andere helft rap volgt. Er is echter ook oppositie. De mildste tegenstanders denken dat we het niet nodig zullen hebben, maar de felste weerstand komt uit de hoek van hen die vrezen dat de introductie van 5G gepland is met de uitbraak van Covid-19. Scientias.nl trok daarom aan de bel bij de Californische professor Earl McCune, zelf werkzaam in Silicon Valley in Californië én als hoogleraar gespecialiseerd in duurzame, draadloze, communicatiesystemen aan de TU Delft, om hem de verschillende opvattingen over 5G te laten beoordelen.

5G zou kankerverwekkend en ziekte veroorzakend zijn
“Het is technologie, die niets met de biologie van ons lijf te maken heeft. Alle apparatuur zal ons functioneren op welk niveau dan ook altijd enigszins beïnvloeden. Maar om het heel duidelijk te stellen: 5G is niet een levend organisme, dat andere organismen, zoals menselijke, kan aanvallen. Het is techniek. Dat je kanker of andere ziektes van 5G kan krijgen, is in mijn optiek, echt nonsens.”

5G houdt verband met de corona-uitbraak
“De ontwikkeling van 5G is al een poosje bezig, zoals we ook tijden gewerkt hebben aan de ontwikkeling van 1G tot en met 4G. Om de implementatie van 5G te stroomlijnen met de uitbraak van een infectie-ziekte, is ondoenbaar, zelfs al zou het in een onwaarschijnlijk geval wenselijk zijn geweest. Wel is het misschien zo, dat we nu, meer dan ooit, zijn aangewezen op snelle verbindingen en dat de roep om 5G hierdoor misschien dringender is. Niet volledige onzin dus.”

“98% tot 99% van de technologie van 4G is precies hetzelfde als die van 5G”

5G is een compleet nieuwe technologie
“Nog zo’n groot misverstand. 98% tot 99% van de technologie van 5G is precies hetzelfde als die van 4G. Dat is technologie waarmee we al een poosje werken en die we vertrouwen dus. Kenmerkend is het gebruik van de millimeter golflengte, dat is wat anders is aan 5G. Op die manier kan je telefoon direct en gericht communiceren met een andere telefoon. Met 4G communiceert je telefoon eigenlijk met alles en iedereen om zich heen, in een radius van 2 tot 3 km2. Dat is zonde van al die energie. Al onze 4G telefoons zitten het gras op te warmen, noem ik dat maar. Daarom is het trager dan 5G.”

5G brengt onze privacy verder in gevaar
“Niemand kan toch zo naïef zijn? Ik dacht dat dit ondertussen wel algemeen bekend was. Onze emails zijn eigenlijk gewoon publicaties. Officieel heet het dat ze niet openbaar zijn, maar “discoverable”. Juist. Alles wat je verzendt is natuurlijk ergens opgeslagen en opvraagbaar. Dan zou je misschien een pre-paid telefoon moet nemen. En die dan cash afrekenen. Dat zou misschien de enige manier zijn om enigszins ontraceerbaar digitaal te communiceren. Onze vrijheid zijn we 10 tot 15 jaar geleden al kwijt geraakt. En iedereen die apps als WhatsApp, Google en Facebook gebruikt, weet dat toch hopelijk wel. Get over it, zou ik zeggen. Dat heeft echt niets te maken met 4G of 5G. Sterker nog, de toegevoegde component aan 5G, de millimeter golflengte, heeft bewezen juist veilig in gebruik te zijn in gevoelige segmenten van de politiek en voor militaire doeleinden, juist door die gerichte communicatie tussen mobiele telefoons in plaats van een wijde radius.”

5G is efficiënter dan 4G
“Dat ligt eraan, wat je bedoelt met efficiënt. Het is sneller en gerichter. Je hebt veel en veel minder energie nodig met 5G. In die zin is het dus ontzettend efficiënt. Er zit alleen één nadeel aan en dat is dan ook meteen een groot nadeel. Er hangt een behoorlijk prijskaartje aan. De kosten om ons hele mobiele netwerk er op aan te moeten sluiten, zijn gigantisch. Dat zullen providers proberen, maar zonder die kosten op iemand af te wentelen, is daar geen business-model in mogelijk. Het kan niet winstgevend zijn. Wie gaan de kosten betalen? Worden de abonnementen duurder? Ik wil wel 5G, maar ik heb geen zin er veel geld voor te betalen. En verreweg de meeste mensen niet. Daarom hebben we een nieuwe technologie nodig, waarmee we wél de voordelen hebben van gerichte, snelle en energiezuinige communicatie, zonder de economische nadelen. Dat kan wel, de natuurkundige principes hebben we in huis en met die principes kunnen we de technologie ontwikkelen en bouwen. Daar houden we ons mee bezig op de TU, maar dat doe ik ook hier in Silicon Valley in mijn eigen onderneming. Ik verwacht dat we binnen een paar jaar wel met een zuinige 5G-variant kunnen komen.”

“6G zie ik wel binnen tien jaar ontwikkeld worden”

5G is geen echt blijvertje
“Ik zie niet hoe welke G dan ook, dat ooit zal zijn, zoals de G’s tot nu toe dat ook niet zijn geweest. Dus inderdaad, mensen zullen 5G willen verbeteren, al was het maar omdat het dus inderdaad niet kostenefficiënt is. Die verbeteringen gaat men niet willen verkopen als 5G. Dat moet een andere noemer worden natuurlijk, één die niet geassocieerd kan worden met wat we dan als de nadelen van 5G zien. Dat wordt dus automatisch 6G en ja, die zie ik wel binnen 10 jaar ontwikkeld worden. Sterker nog, over 15 jaar zullen we wel met een mobiel lopen die op zonne-energie werkt. Die techniek is er nu natuurlijk ook, maar omdat 4G zo weinig gericht is en daarom veel energie vergt, zou je met een aanhangsel van een meter aan zonnepanelen op je mobiel rondlopen. Niet echt praktisch. Maar 5G maakt zonne-energie gedreven mobiele telefoons goed mogelijk en het lijkt me waarschijnlijk dat dat de volgende stap is, 7G dus.”

Geen gedoe meer met laders, je telefoon af en toe in de vensterbank leggen en vervolgens overal lekker goedkoop, razendsnel en veilig online kunnen blijven. We verheugen ons erop, maar voorlopig zijn we zuinig op onze laders terwijl we voorzichtig de eerste stappen met 5G zetten.

Bronmateriaal

Prof. Electronic Circuits en Architectures Ph.D. E. McCune, Technische Universiteit Delft – CTO Eridan Communications – Chair IEEE Standards Working Group on Energy Efficient Communication Hardware, Distinguished Microwave Lecturer emeritus
Afbeelding bovenaan dit artikel: Pexels from Pixabay

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd