Ozonlaag boven noordpool blijft krimpen

De ozonlaag boven de noordpool is flinterdun. Eind maart bleek dat veertig procent van de ozon in de stratosfeer verdwenen was. Dit meldt de Wereld Meteorologische Organisatie vandaag. Het grootste verlies tot dusver was dertig procent gedurende de hele winter.

Dit komt niet als een verrassing. In maart meldde Scientias.nl dat de atmosfeer boven het Arctische gebied grote hoeveelheden ozon verloor en dat deze trend zich nog maanden zou voortzetten.

“We hebben er alles aan gedaan om de atmosfeer te beschermen tegen chloorfluorkoolstofverbindingen, maar toch verliezen we nu grote hoeveelheden ozon”, onthult ozonwetenschapper Markus Rex van het Duitse Alfred Wegener Instituut. “Op dit moment hebben we al de helft van alle ozon verloren dat daar hoort te zijn.” En het einde is nog niet in zicht.

Arctische vortex
Hoe komt het dat er zoveel ozon verdwenen is? Dit komt deels door de Arctische vortex. De lucht binnen de vortex is kouder dan de lucht daarbuiten. Hierdoor ontstaan chemische reacties, waardoor zeer reactieve moleculen met ongepaarde elektronen ontstaan. Zoals u wellicht weet bestaat ozon uit drie zuurstofatomen. De zeer reactieve moleculen trekken ozon uit elkaar, waardoor er alleen nog maar losse zuurstofatomen overblijven.

Ozonvernietigende stoffen
Een andere oorzaak is dat er nog steeds ozonvernietigende stoffen in de atmosfeer hangen. De productie van deze stoffen is sinds 1987 verboden, maar de CFK’s hangen nog zeker vijftig jaar in de atmosfeer voor ze verdwijnen.

Het nut van ozon
Het is belangrijk dat de atmosfeer niet teveel ozon verliest. Ozon blokkeert namelijk schadelijke straling uit de ruimte. Deze straling kan leiden tot huidkanker of kan het DNA van mensen of dieren beschadigen met mutaties als gevolg.

Paniek?
Is er reden tot paniek? Nee hoor. De ozonlaag herstelt zich namelijk grotendeels weer in de zomer en herfst. Het is niet zo dat verloren ozon nooit meer terugkomt.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd