Paarden begrijpen mensen slechts deels

Paarden verstaan ons mensen niet, maar begrijpen ons zeer zeker. Dat blijkt uit wetenschappelijk onderzoek. De dieren zijn in staat om subtiele oog- en lichaamsbewegingen op te vangen en te ‘vertalen’. Helaas houdt het daar dan ook wel met op: echt communiceren lijkt onmogelijk.

De wetenschappers probeerden paarden een emmer te laten onderzoeken. Dat deden ze op vijf manieren. Een gestreepte houten pijl wees naar de emmer, een proefpersoon stond met zijn gezicht in de richting van de emmer, tikte ertegen, wees ernaar of staarde ernaar. De 34 paarden begrepen het alleen als de proefpersoon naar de emmer wees.

Aard
“Over het algemeen blijkt uit het experiment dat paarden richtsnoeren gebruiken die ze op het moment dat ze voor de keuze staan aangereikt krijgen,” concluderen de onderzoekers. “Ze begrijpen de communicatieve aard van de richtsnoeren niet.” Met meer training zou het volgens de onderzoekers mogelijk moeten zijn dat paarden de mens nog beter gaan begrijpen.

Communicatie
De wetenschappers vermoeden dat de manier waarop wij paarden gedomesticeerd hebben, verantwoordelijk is voor de slechte communicatieve vaardigheden van het dier. Zo werden paarden vooral gehouden vanwege hun grootte, schoonheid, kracht en andere kwaliteiten die niets met gedrag te maken hebben. De domesticatie is dus heel anders verlopen dan bijvoorbeeld bij de hond. Dit dier werd gehouden als gezelschapsdier en dus werd er ook vaker met gecommuniceerd. Bovendien krijgt een paard vooral bevelen wanneer de ruiter op het dier zit. Het paard krijgt slechts zelden bevelen als de ruiter hem in de ogen kijkt.

De wetenschappers hebben er echter alle vertrouwen in dat het paard na training de mens ook goed kan gaan begrijpen. “Paarden zijn heel sociale dieren die hele fijne lichaamsbewegingen en gezichtstrekken gebruiken om met elkaar te communiceren,” vertelt onderzoeker Leanne Proops.

Bronmateriaal

"Horses Understand Humans, Sort Of" - News.discovery.com

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd