‘Paardenzweep werkt niet en is ethisch onverantwoord’

Al duizenden jaren jagen wij mensen paarden met behulp van zwepen op. Maar nooit werd onderzocht of die zweepslagen de paarden ook echt sneller maakten. Wetenschappers brengen daar nu verandering in. Ze bestudeerden de impact van de zweep en concluderen dat paarden er niet sneller van gaan lopen. Dat wijst erop dat het gebruik van de zweep dus overbodig en onethisch is.

“Het is voor het eerst dat een onderzoek bevestigt dat zweepslagen de kans dat een paard als eerste, tweede of derde eindigt niet vergroot,” vertelt onderzoeker Paul McGreevy van de universiteit van Sydney. Zo’n 98 procent van de paarden die in de studie met de zweep geslagen werden, werden daardoor niet sneller.

Dierenbescherming
Het onderzoek heeft in Australië al voor wat beroering gezorgd. Niet alleen vanwege de uitkomsten. Ook de onafhankelijkheid van het onderzoek wordt in twijfel getrokken: de dierenbescherming – een tegenstander van het gebruik van de zweep – maakte de studie mede mogelijk. McGreevy ontkent dat de dierenbescherming zich inhoudelijk met de studie bemoeid heeft. “De financier had geen rol in het ontwerp van de studie, de inzameling van de gegevens, de analyse, het besluit om te publiceren of de voorbereiding van het artikel.”

WIST U DAT…

Paardenrace
De onderzoekers bestudeerden tientallen paardenrennen en concluderen dat de meeste jockeys hun paard in de twee-na-laatste ronde (zo’n 400 tot 200 meter van de finish) beginnen te slaan. De meeste zweepslagen vonden plaats in de laatste ronde, als de paarden moe en langzamer werden.

Grootste snelheid
Volgens McGreevy stond meestal op het moment dat de zwepen erbij gehaald waren al vast welke paarden eerste, tweede en derde zouden worden. “De grootste snelheden werden behaald toen de paarden niet geslagen werden.”

McGreevy noemt het gebruik van zwepen onethisch. Zowel de gewone zweep als de gewatteerde versie kunnen door de paarden als pijnlijk worden ervaren, zo stelt hij. Hij wijst er daarnaast op dat het niet voor niets is dat met name jonge ruiters de zweep gebruiken en meer ervaren jockeys de zweep links laten liggen. “Als het zo’n geweldig hulpmiddel is, waarom gebruiken de doorgewinterde ruiters de zweep dan steeds minder?”

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd