Paddenstoelen duiken overal op in Nederland

Regen en kou: de herfst nadert. Dit is goed nieuws, want dit biedt de gelegenheid om op zoek te gaan naar paddenstoelen. Volgens de Nederlandse Mycologische Vereniging gaat het erg goed met de paddenstoelen. Er zijn zo’n 4.000 soorten in Nederland en er komen er steeds meer bij. De laatste veertien jaar kwamen er elke maand zeven nieuwe paddenstoelensoorten bij.

Onlangs ontdekte Staatsbosbeheer een groep zeldzame inktviszwammen op de Veluwe bij Ermelo: een soort die normaal alleen voorkomt in warmere oorden. “Het is een spectaculaire soort”, zegt een woordvoerder van Staatsbosbeheer. De zwam heeft vijf rode tentakels, die in allerlei richtingen groeien.

Ook in Avifauna is vorige week een zeldzame paddenstoel gevonden. Het gaat om een rode traliezwam (foto linksboven), die normaal alleen voorkomt in Zuid-Europa en Afrika. Sinds de ontdekking van de paddenstoel in 1735 is deze maar vijf keer opgedoken in Nederland. Een traliezwam blijft slechts 24 uur mooi.

Ondanks dat het goed gaat met paddenstoelen in Nederland, zijn mycologen nog niet tevreden. Twee derde van de paddenstoelen staat namelijk op een lijst met bedreigde soorten. Eind dit jaar maakt de vereniging een nieuwe lijst met daarop alle bedreigde paddenstoelensoorten. De laatste lijst stamt uit 2004.

In Groningen en Drenthe valt de paddenstoelexplosie dit jaar tot nu tegen. Dit komt omdat in deze provincies de afgelopen tijd minder regen viel.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd